Pretraga

Zima je već stigla i radijatori su na maxu? Evo načina na koje možete ovlažiti zrak i sačuvati dišne puteve

A- A+

U idealnim uvjetima vlažnost zraka u kući bi trebala biti između 30 i 50 posto. Dakle, ni presuh ni prevlažan zrak nisu dobri za zdravlje. Zimski mjeseci i grijanje pridonose tome da se zrak suši što potom može uzrokovati suhoću dišnih puteva, grla, usnica i kože kao i nagomilavanje statičkog elektriciteta. Istražili smo na koji način možete ovlažiti zrak te tako očuvati imunitet.

radijator

Radijator | Foto: Unsplash

Radijatori su grijača tijela koja se zagrijavaju putem vode te isijavaju toplinu. Pitali smo stručnjake iz tvrtke Vodoinstalater Osijek treba li vodu mijenjati na što su rekli kako to nije potrebno. U slučaju da su radijatori punjeni antifrizom što je rijeđi slučaj, kažu, treba pratiti uputstva.

Termalna energija koja nastaje zagrijavanjem vode uz pomoć izvora topline odnosno vatre ili plina, prenosi se putem radijatora na zrak unutar prostora koji, nakon što se ugrije, diže se do stropa te se tamo počinje hladiti i ponovno padati do dna prostorije. Time se postiže cirkulacija zraka koja održava temperaturu u prostoriji.

Izdvojeni članak

Ključ za topli dom: kako odzračiti radijatore?

Provjetravajte prostor češće, ali kraće

Spomenimo i kako prozračivanje prostorija zimi ima ustvari suprotan učinak jer hladan zrak ne može apsorbirati toliko vlage kao topao. Kad zimi prozračujemo prostorije, hladan se zrak zagrijava uz manju razgradnju vode i relativna vlažnost u zatvorenom opada. Stoga, kad je vani hladno, moramo trpjeti neugodno suh zrak u zatvorenom, s relativnom vlagom znatno ispod 30%. Rješenje je zračenje prostorija do tri puta dnevno u kratkim periodima od otprilike minuta do deset minuta.

Jasno je da radijatori suše zrak, međutim, koliko ovisi o tome kolika je zadana temperatura. Viša temperatura značit će i snažnije sušenje zraka. Iz tvrtke Vodoinstalater rekli su nam kako u ovlaživanju zraka mogu pomoći razni ovlaživači, a ako još uvijek niste pronašli “savršeni” može čak i pomoći najobičniji vlažni ručnik ili krpa koja će radijatoru ustvari smanjiti isijavanje. Preporučena radna temperatura radijatora ovisi o njegovoj snazi i vrsti, a preporuča se što niža temperatura vode.

lonac

Alternativni načini ovlaživanja zraka | Foto: Unsplash

Postavite posude s vodom na radijatore

Posude s vodom na zagrijanim radijatorima omogućit će isparavanje vode u zrak što će podići vlažnost zraka. Ljubitelji eteričnih ulja vole staviti nekoliko kapljica u posudu pa to može biti dobra alternativa difuzoru. Ne zaboravite redovito prati posudici i dolijevati vodu.

Osim toga, mokro rublje uvijek sušite blizu radijatora pa će i voda iz rublja pomoći u ovlaživanju zraka. Još jedno od mogućih rješenja može biti kuhanje. Nitko ne voli kad mu odjeća ili kosa mirišu na ručak, ali ako stavite lonac s vodom na štednjak i pustite da ključa čak možete ubaciti limunovu ili narančinu koru i dobit ćete još jedan alternativni ovlaživač zraka.

Danas postoje brojni i cjenovno pristupačni ovlaživači zraka koji se mogu stopiti s interijerom tako da osim što će vam pomoći u očuvanju zdravlja, učinit će i vaš prostor izražajnijim i ljepšim. Evo i nekoliko primjera:

 

 

Zima je već stigla i radijatori su na maxu? Evo načina na koje možete ovlažiti zrak i sačuvati dišne puteve
Share via
Copy link
Powered by Social Snap