Pretraga

Odgovor na dugogodišnje apele: Ovaj grad u Dalmaciji dobiva tri nove garaže

A- A+

Makarska na nekoliko razina muku muči s pitanjem prometa. Osim rješenja problema pojedinih gradskih prometnica kako bi se pojednostavio protok vozila, u gradu je ozbiljno problematičan i nedostatak parkirnih mjesta. Stoga se već u nekoliko navrata apeliralo na gradske vlasti da pokrenu izgradnju garaža. S istim problemom susreću se brojni gradovi pa parkirna mjesta diljem zemlje dostižu ‘paprene’ cijene, a sve jer prometna infrastruktura ne prati rast stanovništva u novim naseljima. Makarska možda ipak dočeka nove parkinge, budući da se na 23. sjednici Gradskog vijeća predstavio šestogodišnji plan rješavanja prometa koji uključuje i izgradnju tri garaže.

Borba protiv betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje

Borba protiv betonizacije i prekomjerne stambene izgradnje | foto: službene stranice Grada Makarske

Makarska, kao brojni drugi gradovi na obali muku muči s nedostatkom parkirnih mjesta. Širenje grada nije popratila izgradnja parkirališta za proširene kapacitete stanovništva. Zbog toga se stanovnici brojnih gradova susreću sa sve višim cijenama parkirnih mjesta ili garaža, kao i Split, u kojem se garaže prodaju po ‘paprenim’ cijenama.

Pitanje prometa

Nakon 23. sjednice Gradskog vijeća Grada Makarske, održane 21. lipnja, gradonačelnik Zoran Paunović pohvalio se odlukama koje su na njoj donesene. Između ostalog, na sjednici je najavljena i izgradnja novih garaža na više od jedne lokacije u gradu.

Izdvojeni članak

Rotacijska garaža od pola milijuna eura: Još se trebaju postaviti fasadne oplate

Od glavnih točaka o kojima se govorilo na sjednici, spominjala se izmjena Prostornog plana uređenja grada Makarske, koja je važna za povećanje parkirališnih kapaciteta gradnjom garaža. No, spominjali su se i drugi prometni problemi grada, a kao najvažniji naveden je završetak radova na deniveliranom rotoru.

– Pitanje prometa je u Makarskoj možda najcrnji problem nakon što smo riješili problem betonizacije , nakon što smo makli Peškeru i riješili problem zdravstva. Sada je sljedeće na redu rješavanje prometa i prometne infrastrukture. Prvi su investicije u ceste, a tu je ključni projekt denivelirani rotor na Voliciji, na tome se radi, rekao je na gradskoj sjednici Paunović.

Tri nove garaže

Iznoseći šestogodišnji plan rješavanja prometa, Paunović je najavio izgradnju ukupno tri garaže, za koje će se gradnja provoditi u dvije faze. Prva, na Trgu Ivana Pavla II. Već je u visokoj fazi projekta, te je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a priprema se gradnja preostale dvije garaže, prenosi makarskadanas.hr.

– Imamo onaj trokut na Dugišu gdje je sad dječje igralište, intencija je da tamo imamo 4,5 podzemnih etaža i igralište ponovno stavimo gore, međutim, u Prostornom planu prošlom ostavljena je vjerska namjena. U sljedećim izmjenama unijet ćemo podzemne garaže. Onda imamo Crodux, gdje se rješavaju imovinsko pravni odnosi koji nisu bili riješeni, da bi se izdala lokacijska i građevinska dozvola za parking s oko 200 mjesta, opisao je.

Kako bi stala na kraj betonizaciji i bespravnoj gradnji, Makarska je krajem 2023. godine odlučila zabraniti etažiranje apart-hotela, a tu odluku odobrilo je Ministarstvo prostornog uređenja. Više o odluci pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap