Pretraga

Rotacijska garaža od pola milijuna eura: Još se trebaju postaviti fasadne oplate

A- A+

Pula se godinama bori s manjkom parkirališnih mjesta. Od raznih mogućnosti kojima bi se to pitanje riješilo, nametnula se vrlo zanimljiva opcija – gradnja prve rotacijske garaže u Hrvatskoj. Početak radova za konstrukciju tri garaže na više etaža najavljen je u listopadu, a prema izvorima, nova mjesta prema su trebala biti u funkciji već sredinom prosinca, no – negdje je zapelo. Nakon što na garažama vrijednim 500 tisuća eura nekoliko mjeseci nije bilo pomaka, od ovog tjedna krenula se graditi konstrukcija za fasadne oplate. Obznanjeno je da se posljednjih mjeseci ‘čekalo’ dobavljače.

rotacijsko parkiralište u Puli | foto: bauštela.hr

Grad Pula niz godina muči se s manjkom parkirnih mjesta. Na parkiralištu Marsovo polje, koje se nalazi u neposrednoj blizini centra grada, u listopadu 2023. godine najavljeno je podizanje rotacijske garaže na više etaža, za koju je predviđeno da će riješiti problem nedostatka parkirnih mjesta u Puli.

Prošli tjedan, naša redakcija posjetila je Pulu te smo vrlo lako pronašli ovu nadasve zanimljivu konstrukciju. Približili smo se kako bi doznali nešto, prije svega o načinu funkcioniranja željezne konstrukcije, no parkiralište nismo napustili ništa ‘pametniji’. Najnovija vijest je kako garaža dobiva fasadu i osvjetljenje, te da je stavljanje novih parkirnih mjesta u funkciju zadržalo kašnjenje u nabavi.

Izdvojeni članak

Konačno javna garaža u Klaićevoj, 800 parkirnih mjesta na 3 etaže

Početak projekta garaža ‘na kat’, u listopadu 2023. su potvrdili iz Pula parkinga. Vrlo brzo nakon najave trebali su krenuti betonski radovi, točnije, izgradnja temelja, kako bi se na temeljima podigle čak tri rotacijske garaže, pisao je istarski.hr. Izgradnja garaža, najavljeno je prošlu jesen, trebala je biti dovršena do kraja 2023. godine, odnosno nova parkirna mjesta trebala su biti u funkciji od prosinca. Ipak, cijeli se projekt ‘otegnuo’ pa se garaže ne koriste ni pred sam kraj travnja.

rotacijsko parkiralište u Puli | foto: bauštela.hr

Na javnom natječaju, za gradnju željezne konstrukcije trostruke garaže bila je odabrana tvrtka Markoja. Kako je navedeno na stranicama odabrane tvrtke izvođača, rotacijsko parkiralište pogodno je rješenje problema manjka parkirnih mjesta, stoga što garaže mogu dosezati i visinu od 15,5 metara, a zauzimaju prostor svega dva parkirna mjesta. Kao kapacitet rotacijskog parkirališta u Puli predviđeno je 12 mjesta za osobne automobile.

rotacijsko parkiralište u Puli | foto: bauštela.hr

Nakon što nekoliko mjeseci javnost nije bila obaviještena što se događa s garažom vrijednom pola milijuna eura, a koja je Puli trebala pružiti trideset parkirnih mjesta, ovaj se tjedan objavilo kako će dobiti ‘fasadu’, piše Glas Istre. Navedeno je da se završetak radova odužio zbog problema u opskrbi materijalima za prvu hrvatsku rotacijsku garažu, a sada je ‘kostur’ zelene željezne konstrukcije dobio i ‘vanjsku’ konstrukciju, na koju se još trebaju postaviti oplate. Sve nužne testove garaža je navodno prošla, a datum otvaranja još nije poznat.

U obnovi osječke tvrđe umjesto obnove zidina, kao cilj je stavljena gradnja parkirne garaže. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap