Pretraga

Obnova osječke Tvrđe: Ništa od novih zidina, gradi se parkirna garaža

A- A+

Agencija za obnovu osječke Tvrđe zadužena za pripremu, organizaciju i provođenje programa zaštite, obnove i revitalizacije starog grada, objavila je izmjene plana obnove Tvrđe do 2027. godine. Odustalo se od izgradnje replike grandioznih zidina, ali zato je već aktivna građevinska dozvola za rekonstrukciju Krunske utvrde. Gradit će se i podzemna garaža.

Tvrđa | foto: Grad Osijek

Tvrđa | foto: Grad Osijek

Blagdansko vrijeme Osječani su uvelike proveli na adventu u raskošnom izdanju obnovljene Tvrđe. Riječ je o projektu završenom u rujnu 2023. u koji je uloženo 17 milijuna eura, a koji je tek dio velike vizije revitalizacije ovog područja. Iz Agencije za obnovu Tvrđe najavljuju realizaciju narednih etapa, uz izmjene u odnosu na prvobitni Strateški i akcijski plan obnove osječke Tvrđe 2021.-2027.

– Radovi su na Tvrđi slojeviti te se ponajviše odnose na organizaciju života i pokretanje gospodarstva u spomenutoj četvrti. Sve je to nova dimenzija i ljestvica te je svaki naš projekt gledan kao cjelina. Važno je, stoga, koji će biti prvi, a koji posljednji, rekla je za sib.hr v. d. ravnateljica Agencije, Valerija Vuković Kondža dodavši kako je za brojne je projekte već ishođena građevinska dozvola.

Izdvojeni članak

Kako izgledaju Liste čekanja za gradske stanove u Rijeci, Osijeku i Splitu

Krunska utvrda i Bastion

Među njima je rekonstrukcija Krunske utvrde i okolnog terenu. Prema glavnom planu, predviđena je obnova urušenih dijelova konstrukcije te šetnice koja će voditi prolaznike prema rijeci Dravi. Barutana bi pak u tom slučaju, piše sib.hr, zadržala svoj oblik i namjenu kazališno-koncertnog prostora, no u planu je proširenje amfiteatra kako bi se dobio pravilni geometrijski oblik.

Također, očekuje se i obnova kultnog Bastiona koji bi, kao zaštićeno nacionalno kulturno dobro, trebao imati kulturnu namjenu. Kao i revitalizacija Muzeja Slavonije izmještanjem na drugu lokaciju unutar Tvrđe.

Izdvojeni članak

Novi sjaj stare ljepotice: Za 4 milijuna eura restaurirana zgrada željezničkog kolodvora Osijek   

Muzej bi se trebao preseliti u zgradu Donje oružarnice koja se također već vodi kao pojedinačno zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH. U njegovim bi se prostorima tako, između ostaloga, uredili kafić, suvenirnica, sanitarni čvor, multifunkcionalna dvorana za radionice i predavanja, knjižnica poluotvorenog tipa i čajna kuhinja.

Parkirna garaža

Iako to stoji u Strateškom planu, više se ne planira ponovna izgradnja vanjskog obrambenog prstena, odnosno oko Tvrđe. Umjesto toga, radit će parkirana garaža s 400 parkirnih mjesta prema projektu zagrebačke tvrtke AG Planum.

– Analizom prostornih mogućnosti, ali i ograničenja, nastavljamo s izradom funkcionalnog i oblikovnog rješenja parkirališnih mjesta. Osim rješenja tog problema, cilj nam je urediti parter i parkovne površine u zoni između graditeljskog sklopa Tvrđe i gradskih prometnica tako da se bastioni sklop Tvrđe rekonstruira i prezentira’, kaže Vuković Kondža te dodaje kako složenost i slojevitost navedenog projekta zahtijevaju arheološka istraživanja koja planiraju provesti tijekom ove godine.

Pogledajte ovdje kako bi trebala izgledati novi osječki bolnički kompleks.

Copy link
Powered by Social Snap