Pretraga

Zbog nedostatka parkinga, garaže na moru plaćaju se kao ‘suho zlato’: Prodaju se po 55 tisuća eura

A- A+

U Splitu su cijene nekretnina stvarno visoke, no, ako je suditi po onome što nam je u obilasku najatraktivnijih lokacija ispričala agentica za nekretnine sa dvadeset godina iskustva, svejedno se svaki oglašeni stan proda. Uvijek se traži kvadrat više, a posebno su atraktivni manji stanovi i novogradnja. Još jedan iznimno popularan trend zbog manjka parkirnih mjesta u gradu su – garaže, a toliko su tražene da na oglasniku dostižu cijene po kojima se do prije par godina mogao pronaći stan u Zagrebu.

garaža | foto: Unsplash

Split je jedan od gradova sa najvišim cijenama nekretnina u Hrvatskoj, što su nam u razgovoru na ulicama grada potvrdili Splićani. O ovom trendu nam je pričala i agentica za nekretnine, vlasnica Imperium nekretnina Split, Danijela Čaleta, koja nas je provela Splitom te nam je pokazala sve top lokacije u gradu i uputila nas u cijene kvadrata. Prema onome što su nam rekli građani Splita, ali i agentica, cijene nekretnina u gradu rijetko tko si može priuštiti, no one se svejedno prodaju. I to nije samo slučaj sa stamenim kvadratima, već i s garažama.

Kvadrat do 8 tisuća

Na top lokacijama, cijene stambenih kvadrata idu i do 5, 6, a u novije vrijeme i do 8 tisuća eura. Kao najviši iznos po kojemu se prodala nekretnina u Splitu, iznos raste do nevjerojatnih 10 tisuća eura, za koliko je prodana nekretnina na jednoj od najatraktivnijih lokacija u splitskom naselju Meje, odala nam je Čaleta. Ipak, cijene se opasno bliže tom iznosu i u novom luksuznom naselju Žnjan, koje infrastrukturom, smatra Čaleta, ne opravdava cijene do neba.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Transformacija platoa Žnjan – najveće gradilište uz more

– Pogledajte vi ove ceste, ovo je među najluksuznijim dijelovima. Ne mogu se mimoići dva auta. Ceste su grozne i nikako nisu u skladu s luksuzom kako se ‘prodaje’ naselje. Žnjan je među najluksuznijima, a cijene se kreću od 4 tisuće eura, a kažu da će se ovdje s vremenom cijeniti i do 10 tisuća eura po kvadratu, rekla je.

– Pogledajte kontejnere i nered, a vidite li ceste, ponavlja u čuđenju, jer smo prolazile cestom koja je bila uistinu neusklađena sa luksuznim zgradama. Dodaje kako joj, potencijalne kupce, pogotovo one koji nisu iz Splita, bude neobično provesti neuređenim naseljem.

‘U Splitu je bolje imati garažu nego stan’

– Stranci ostanu u šoku, ne mogu doći sebi, govori. Šokirani su i ne mogu vjerovati. Pogled na more jedino je što ih drži zainteresiranima, ali, zaboga pa ne možemo svi živjeti od pogleda na more, komentira.

Ipak, budući da je Žnjan u Splitu koji je ograničen u svom širenju, naselje u kojem novogradnja i dalje cvjeta, a novogradnja se najviše traži, nije neočekivano da se svaki kvadrat proda. No, u odnosu na nekadašnje rasporede stanova, tlocrti su neusporedivi sa onim starijih zgrada, posebno iz 1970-ih godina. Osim novogradnje, kod koje se najviše traži kvadratura između 40 i 50 četvornih metara, u Splitu su zbog nedostatka parkirnih mjesta iznimno atraktivne na tržištu i – garaže!

– Bolje Vam je u Splitu imati garažu nego stan. Ako se ne računa koeficijent garaže kao što bi trebao i što je jako važno, cijene garaža u Splitu idu ‘u nebo’. Iako se toga treba po zakonu pridržavati, prodavatelji ne poštuju koeficijente. Znači, ako imaš 12,5 kvadrata, ne prodaješ 12,5 kvadrata, nego se držiš koeficijenta od 0,25, ovisno o tome je li mjesto natkriveno, je li u garaži i poštujući druge faktore. Koeficijent se tako kreće između 0,25 i 0,60 maksimalno do 0,75, koliko postiže ako je riječ o zatvorenoj garaži, objasnila je.

Malo oglasa i vrtoglavi iznosi

Budući da u Splitu parkirnih mjesta nedostaje, garaže su tražene koliko i stanovi, ako ne i više. Taj pak podatak dopušta prodavateljima da diktiraju cijene i van opće prihvaćenih pravila prilikom prodaje garaža.

– Nitko od njih ne računa prema koeficijentu, nego računaju punu kvadraturu, a sad u Splitu nemate puno garaža. Trenutno ih nije puno oglašeno, oko 15 ili 20, ali su cijene za garaže površine 12,5 kvadrata, do 14,  u prosjeku, od 30 do 55 tisuća eura. To vam je kao da kupujete jedan stan prije nekoliko godina, zaključuje Čaleta.

Pretragom najpoznatije platforme za oglašavanje nekretnina za prodaju i najam, vrlo brzo se potvrđuju agentičini navodi. Na Njuškalu stvarno nije bilo puno oglasa za garaže u Splitu i okolici – bilo ih je svega 11. No, u rasponu aktivnih oglasa, tri garaže predvodile su nevjerojatno visokom cijenom. Jedna je bila u naselju Križine, druga u Trsteniku, a treća na u Plokitama.

Cijena svake od tri garaže bila je 55 tisuća eura, iako su različitih kvadratura, redom 17,00, 21,8 i 16,8 četvornih metara. Cijena najjeftinije ponuđene garaže među oglasima, površine 12,12 kvadrata, iznosila je ‘skromnih’ 25 tisuća eura.

Na zapadnoj obali Splita krenuo se graditi novi simbol tog dijela grada. Poznat je izvođač radova, a o kojem je projektu riječ, pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap