Pretraga

Hrvatska u rujnu otvara novu autocestu prema Zagrebu, kraj gužvama i čekanju

A- A+

U Sisačko-moslavačkoj županiji do sada je obnovljeno 11.050 stambenih jedinica, a 329 obnova projekti su Fonda solidarnosti EU. Izgrađeno je 240 kuća, a njih još 207 u postupku je gradnje. Ovi i drugi podaci o obnovi, kako na području županije, tako i na predjelu Zagreba i okolice, predstavljeni su na sastanku Vlade RH sa županima i predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Još jedna važna stvar o kojoj se govorilo iščekivanje je završetka najvažnijeg projekta za županiju – autoceste koja će Zagreb povezati sa Siskom, ali i sa Petrinjom i Glinom.

autocesta Zagreb-Sisak | Foto: Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji održan je sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Na sastanku se govorilo o obnovi, izgradnji i općenito infrastrukturnim projektima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Predsjednik Vlade RH, koji je također bio na sastanku, tom prilikom je najavio završetak najvažnijeg projekta za županiju – izgradnje autoceste Zagreb-Sisak.

Izdvojeni članak

Plenković obišao gradilišta na autocesti Zagreb-Sisak: ‘Tom će kraju udahnuti novi život’

– U rujnu ove godine bit će dovršena autocesta do Siska što je jedna od najvažnijih poruka revitalizacije cijele županije. Na području Sisačko-moslavačke županije u potpunosti smo završili obnovu na 8174 lokacije, završeno je 329 projekata obnove javnih zgrada, a izgrađeno je 240 novih obiteljskih kuća. Radi brže i efikasnije obnove uveli smo koncept ‘blokovske obnove’ kao što je to primjerice u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisku. U ovoj županiji povećava se stambeni fond, očekuje nas gotovo tisuću novih stambenih jedinica, a takvih investicija nije bilo zadnjih 40 godina, rekao je Plenković.

Složeni objekti

Na sastanku se puno govorilo o obnovi, a župan Ivan Celjak osvrnuo se na dosadašnji napredak na projektima u županiji. Napomenuo je kako je potres uvelike odredio aktivnosti koje su se ondje odvijale posljednjih godina, te i dalje traju.

Podsjećamo, Sisačko-moslavačkoj županiji za obnovu su na raspolaganju dodijeljena sredstva Fonda solidarnosti EU, koje je županija koristila. Dosad, uz pomoć sredstava financiranja, na području županije završene su 23 cjelovite obnove, a u pitanju su složeni objekti oštećeni u potresu. Nijedan svoj objekt, međutim, grad Sisak još nije obnovio, napomenuo je Celjak. Pritom, donošenjem novog zakonodavnog okvira u veljači 2023. godine, proces obnove je zakonski, financijski i operativno strukturiran.

Obnova stambenih jedinica

Prema podacima, na prostoru županije, dosad je na brojnim zgradama provedena obnova. Obnova je u potpunosti završila na ukupno 8.174 lokacija, od čega su 7.845 obnovljenih objekata kuće i zgrade (ukupno 11.050 stambenih jedinica) i 329 projekti FSU. Izgrađeno je 240 kuća, dok je njih još 207 u postupku gradnje.

Izdvojeni članak

Ministar Bačić u obilasku gradilišta u Banovini: Sisak dobiva potpuno novi bolnički kompleks

K tome, za područje grada Siska, pokrenut je i novi model obnove, takozvana blokovska obnova. Ovaj tip obnove konkretno se odnosi na obnovu Rimske ulice i Ulice Hrvatskog narodnog preporoda. U Rimskoj ulici obnova će uključivati blok od 19 zgrada, od kojih će 11 ići u organiziranu obnovu, a još sedam zgrada obnavljat će se modelom organizirane pomoći. Dok je za zgradu na adresi Rimska 36 ugovorena obnova koja kreće s radovima. Vrijednost obnove ukupno 179 stambenih jedinica procijenjena je na 14,5 milijuna eura.

U ugovaranju izvođača su i rušenje i izgradnja zgrada u Ulici Hrvatskog narodnog preporoda u Sisku. I ovdje je riječ o blokovskoj obnovi. Riječ je o obnovi ukupno pet zgrada sa 144 stambene jedinice i 10 poslovnih prostora, koji će se, procijenjeno je, obnavljati za 18 milijuna eura.

Sredstva iz EU fondova

FSU-om, odnosno Fondom solidarnosti Europske unije financira se značajan dio potresne obnove na prostoru Sisačko-moslavačke županije. Republici Hrvatskoj odobreno je ukupno milijarda i tri milijuna eura pomoći iz Fonda, od čega za petrinjski potres 319 milijuna eura. Sredstva zadana do 30. lipnja na prostoru države, u potpunosti su iskorištena.

U Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno je ukupno 415 projekata vrijednih 579 milijuna eura. Završeno je 329 projekata dok je 78 u postupku izvođenja. Župan Celjak izvdojio je značajnije projekte koji su dosad izvedeni, a ističu se obnove zdravstveni, kulturnih i obrazovnih ustanova.

– Obnovili smo zgradu Doma za starije osobe Sisak, zgradu Zavoda za hitnu medicinu, zgradu nove interne, a do kraja godine obnovit ćemo i ostale zgrade u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku. Također, do kraja godine završit ćemo bivšu zgradu HGK, Komande, Jodnog lječilišta, a spreman je projekt izgradnje nove zgrade Jodnog lječilišta od 5100 kvadrata. Tijekom iduće godine završit ćemo obnovu zgrade bivše vojarne u Lađarskoj gdje ćemo smjestiti učenike Tehničke škole Sisak, rekao je Celjak pa se osvrnuo na naredne planirane korake za gradnju. Inače, neki projekti na prostoru županiji financirani su i zajmom Svjetske banke, naveo je Celjak.

Predgrađa Zagreba

Ipak, projekt koji je na sastanku definiran kao najvažniji za županiju završetak je autoceste koja će povezati Zagreb i Sisak, ali i Petrinju. Na autocestu se čekalo dva desetljeća, a posljednji put skori završetak ove prometne poveznice najavljivan je još u ožujku. Radovi na autocesti dugoj 42 kilometra, izgleda, uskoro bi se mogli privesti kraju. Kad autocesta bude završena, i Petrinja i Glina napokon će imati svoj priključak na autocestu.

– I najvažniji projekt za Sisačko-moslavačku županiju je dovršetak autoceste čime će Sisak i Petrinja postati predgrađe Zagreba sa svim prednostima, prije svega gospodarskog razvoja s obzirom da je novom kartom regionalnih potpora poduzetnicima najisplativije ulagati upravo na području Sisačko-moslavačke županije, zaključio je Celjak.

Potpunu rekapitulaciju obnove nakon potresa pronađite ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap