Pretraga

Galerija: Veliko gradilište brze ceste koja će Zagreb istoku Hrvatske približiti kao nikada do sada

A- A+

Veliko gradilište brze ceste od Virovitice prema Zagrebu otvoreno je prije nešto više od godine dana. Na gradilištu je unatoč visokim temperaturama kao u mravinjaku, a prve vizure važne prometnice već se naziru. Trenutno se izvode radovi na glavnoj trasi te na objektu novog nadvožnjaka na ulazu u grad Viroviticu. Paralelno, drugi dio projekta obuhvaća izgradnju dionice od Virovitice do Špišić Bukovice, ali radi se i dio od Bjelovara prema Virovitici.

brza cesta Virovitica Zagreb

brza cesta Virovitica Zagreb | foto: icv.hr, Željka Đaković Leš, Kristijan Toplak

Brza cesta polako, ali sigurno nazire se na potezu od Virovitice do Špišić Bukovice. Rade se dva čvorišta (Virovitica i Špišić Bukovica), te dionica od Virovitice do Špišić Bukovice u duljini od 5,6 kilometara.

Izdvojeni članak

Najveće gradilište u Hrvatskoj: Na platou Žnjan betonira se punom parom, kupanje već idućeg ljeta

Iz Virovitičko-podravske županije izvještavaju kako će se, kada brza cesta bude izgrađena, od Virovitica do Zagrebom stići za samo 60 minuta. Stoga je ova prometnica već više puta proglašavana najznačajnijom je investicijom koja se trenutno provodi na ovom području.

– Dok mi radimo sa svoje strane, Bjelovarsko-bilogorska županija gradi cestu prema nama. Gradi se od Farkaševca prema Bjelovaru, ugovor je potpisan za dionicu od Bjelovara prema Bulincu i tada slijedi još dionica od Bulinca prema Špišić Bukovici. Očekujemo, da do 2027. godine, radovi budu gotovi i do Zagreba ćemo stizati za cca 60 minuta, kaže župan, Igor Andrović.

Novi nadvožnjak

Trenutno se izvode radovi na glavnoj trasi te na objektu novog nadvožnjaka na ulazu u grad Viroviticu kod Korije. Paralelno s tim, drugi dio projekta obuhvaća izgradnju dionice od Virovitice do Špišić Bukovice, ali radi se i dio od Bjelovara prema Virovitici, piše vpz.hr.

Na čvoru Virovitica trenutno se priprema konsolidacija i nasip za upornjake novog vijadukta Virovitica. Izvode se i bušene pilote za stupišta S2 i S1. Sva operativa je usmjerena na čvor Virovitica, gdje se odvija glavnina posla. Ako se posao nastave planiranim tempom radovi na ovom objektu trebali bi biti završeni do kraja listopada.

Druga trasa

Drugi dio projekta obuhvaća izgradnju dionice od Virovitice do Špišić Bukovice, odnosno glavnu trasu do čvora Virovitica dužine oko 5,5 km. Na tom čvorištu trenutno se izvode visoki nasipi na lokacijama gdje će biti objekti poput mosta Krajina, vijadukta Golo Brdo preko pruge, te visokih nasipa oko tunela i na županijskoj cesti 42.

Nasipavanje se obavlja prema određenim visinama objekata, a visoki nasip kao pristupna cesta prelazi preko tih objekata. Paralelno se izvode radovi na unutarnjoj odvodnji, uključujući oborinska okna i slivnike, izvještavaju iz Virovitičko-podravske županije.

Pred samu špicu sezone u Dubrovniku otvoreno veliko gradilište, za ovo zabrana gradnje ne vrijedi.

Copy link
Powered by Social Snap