Pretraga

Vrtovi svjetla: Nekada najluksuzniji projekt u gradu danas je bara za patke i bolna točka

A- A+

Projekt Vrtovi svjetla investitora Naša težnja zamišljen je kao luksuzan stambeno poslovni kompleks. No, nedugo nakon izdavanja građevinske dozvole i otvorenja gradilišta velika afera zaustavila je gradnju. Tako, umjesto stanova sa zelenim terasama uz arhitektonsku baštinu arhitekta Lavoslava Horvata godinama kasnije stoji rupa ispunjena vodom, bolna točka Sigečice i trn u oku stanovnika koji se boje da je gradilište potencijalna opasnost za građane.

neostvareni projekt luksuznog kompleksa Vrtovi svjetla | foto: Nina Šantek, bauštela.hr

Nikada realizirani kompleks Vrtovi svjetla investitora Naša težnja koji je trebao postati top ponude na tržištu nekretnina već godinama je bolna točka zagrebačkog naselja Sigečica. Nakon što je za gradnju na prostoru zaštićenog kulturnog dobra bivše Tvornice žarulja u 2020. godini izdana građevinska dozvola, a godinu dana kasnije otvoreno gradilište, nije prošlo dugo prije nego su se ukazali prvi problemi.

Kako smo pisali, nedugo nakon otvorenja gradilišta, uhićen je investitor projekta Milan Lončarić, a u aferi je svoje mjesto pronašao i tadašnji ravnatelj HRT-a, Kazimir Bačić. Uslijed afera projekt je stao i nikada nije nastavio. Na mjestu gdje je trebalo niknuti luksuzno naselje sa ozelenjenim balkonima i svim potrebnim sadržajima, već godinama je bara koja muči većinu stanovnika naselja. Kako kažu iz mjesnog odbora, po tom pitanju, nažalost, ne mogu previše učiniti.

Arhitektonska baština

Godinu dana nakon što je u 2020. ishođena građevinska dozvola za stambeno poslovni kompleks Vrtovi svjetla, na mjestu nekadašnje Tvornice žarulja otvoreno je gradilište. Budući da tvornica izgrađena sredinom prošlog stoljeća prema projektu Lavoslava Horvata predstavlja zaštićeno kulturno dobro industrijske arhitekture, za gradnju su postavljeni određeni uvjeti, kažu nam iz Mjesnog odbora Sigečica.

Izdvojeni članak

Zagreb dobiva novi neboder, za 70 milijuna eura grade ga veliki igrači

– Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode, kao jedan od uvjeta za izgradnju kompleksa, propisao je zadržavanje nekadašnjeg tornja za testiranje žarulja. Nedugo nakon početka radova na izgradnji kompleksa gradnja je zaustavljena, a gradilište napušteno. Ostala je iskopana rupa za podzemne dijelove građevine koja se vremenom pretvorila u baru, komentirao je Ante Grbić, predsjednik VMO Sigečica, dodajući kako se u vodi nekada čak mogu vidjeti i patke.

Lokalna zajednica neupućena

Ipak, kako mjesni odbori i gradske četvrti nisu stranke u postupku izdavanja građevinske dozvole, ni jedna od tih jedinica nema utjecaja na proces, dodao je Grbić. U stvari, riječ je o upravnom postupku s jasno propisanim pravilima.

K tome, ako je građevina planirana u skladu s Generalnim urbanističkim planom i relevantnim zakonima i uvjetima gradnje, građevinska se dozvola uredno izdaje. S druge pak strane, privatni investitori svoje poslovne planove nisu obavezni dijeliti s lokalnom zajednicom, zbog čega mjesni odbor nema saznanja o tome zašto gradnja stoji, niti je upućen u buduće planove investitora.

Opasnost za građane

Ipak, dođe li do prekida građenja obaveza investitora je poduzeti sve potrebne mjere, kako za osiguranje građevine koja se gradi tako i za osiguranje okolnog prostora. S te strane je, upozorava Grbić, evidentno da je u slučaju Sigečice riječ o kršenju propisa od strane investitora.

– Sada imamo situaciju da je gradilište zapušteno, a nedavno je srušen i dio ograde te prostor predstavlja opasnost za građane. Ovim prostorom bavimo se praktički od konstituiranja Vijeća mjesnog odbora u ovom sazivu kada smo dobili prve prigovore od građana na stanje gradilišta. Slali smo prijave inspekcijama koje su nadležne za sam prostor gradilišta kao i komunalnom redarstvu, nadležnom za okolne javne površine kojima smo samo u posljednja tri mjeseca u više navrata poslali prijave, također bez odgovora, govori, a mi dodajemo kako smo investitora i sami kontaktirali – bez odgovora.

Izdvojeni članak

Bauštelska reportaža: Ferenščica kao naselje koje je promijenila i opteretila stihijska novogradnja

Iz mjesnog odbora se ipak nadaju kako će za početak nadležne službe napraviti sve što je potrebno da se prostor osigura kako više ne bi predstavljao opasnost za sugrađane. Isto tako, nadaju se kako će se, bude li gradnja nastavljena graditi u što manjim gabaritima i razmišljati o sadržaju za kulturnu baštinu.

Pritom, budući da je Vijeće mjesnog odbora Sigečica aktivno sudjelovalo u pripremi prijedloga prostornih poboljšanja na području MO-a, kojih je najveći dio i usvojen, napominju da za isti prostor konkretna rješenja nije moguće predložiti baš stoga što su izdane dozvole koje se mogu poništiti samo sudskim putem.

Vrtovi svjetla

Prisjetimo se, Vrtovi svjetla predstavljeni su kao impresivan projekt stambeno-poslovne namjene, sa vanjskim površinama i otvorenim terasama. Naglasak bi, isticala je najava projekta, bio na orijentaciji i na pogledu stanova. Gradnja je, svojevremeno je najavljivano, zamišljena od prednapetog betona kojim bi se dosegla najviša seizmička otpornost konstrukcije.

U drugoj pak fazi projekta, u prostorima bivše Tvornice električnih žarulja planirano je uređivanje poslovnih sadržaja neophodnih za postizanje odgovarajuće kvalitete stanovanja. Predviđeni su tu veliki dućan dnevne prehrane, pošta, banka, kao i razne uslužne i ugostiteljske djelatnosti. No, na ovom mjestu i dalje ostaje zapušteno gradilište koje čeka reakciju nadležnih i(li) bolje dane.

Znate li da su nekada postojale organizacije čiji su članovi sami gradili svoje domove. Na taj način, stambene zadruge su omogućavale da stan posjeduju i oni koji si to u suprotnom ne bi mogli priuštiti.

Copy link
Powered by Social Snap