Pretraga

Arhitektura u filmu: Dina 2 snimana na nevjerojatnoj betonskoj grobnici iz 60-ih

A- A+

Nakon ogromnog uspjeha prvog filma Dina, krajem veljače ove godine izašao je i drugi dio ovog blockbustera. Izbjegavajući spoilere, ipak se može reći kako se radnja filma događa na drugoj planeti te da se u filmu mogu zamijetiti brojne zapanjujuće lokacije i objekti koji odaju dojam vanzemaljskog i poklapaju se s atmosferom koja vlada u u filmu. Pomno odabrane lokacije; od lokaliteta pustinje Dubaija, do super-modernih arhitektonskih ostvarenja tako pridodaju futurističku notu svakoj sceni. Iako je većina građevina u Dini 2 plod mašte, jedna se izdvaja kao stvarna i posebna. Riječ je o poznatoj Brion grobnici arhitekta Carla Scarpe koja se tako dobro uklopila.

Brion tomb | foto: Wikipedia

Govori li se o interijeru, jedini stvarni prostor koji se može vidjeti u filmu onaj je Brion tomba, nevjerojatne betonske grobnice u sjevernoj Italiji, koju je, na zahtjev Onorine Brioni 1968. godine dizajnirao cijenjeni arhitekt Carlo Scarpa. U pitanju je remek djelo koje se sastoji od zasebnih betonskih građevina s istaknutim ornamentima, a jedan dio groblja djeluje kao da ‘leži’ na vodi pa su se kombinacija betona i futurističko razmišljanje tvorca projekta izvrsno uklopili i doprinijeli filmskom ostvarenju.

Poznato groblje jedina je u postojeća lokacija na kojoj je sniman film, ali se u velikom broju scena zamjećuju građevine koje su inspirirane ‘stvarnom’ gradnjom. Vrijedi spomenuti da je dvorac Atreides, inspiriran čuvenim arhitektonskim ostvarenjem, kućom Fallingwater autora Franka Lloyda, iz 1935., dok se prilikom osmišljavanja i realizacije ideje doma Harkonnena, konstrukcije nalik rebrenim kostima, ugledalo na rad Johna Portmana.

Fallingwater house | foto: Wikipedia

Inspiracija pak za stadion u Dini je rimski Koloseum, no u blockbusteru je stadion uvelike moderniziran u odnosu na starorimski uzor te je snimka izvedena crno-bijelom tehnikom, kako bi prenijela nedostatak boje i života u izmišljenom svijetu. Eksterijer palače u Arrakisu bio je osmišljen po uzoru na rekonstrukciju mezopotamijskih zigurata.

U sličnost filmskih i stvarnih lokacija sami se uvjerite u videu.

@reevcon It’s honestly so impressive that they’ve barely filmed in any actual buildings, and built all the sets themselves. They look so real. #dunemovie ♬ original sound – Reeves Connelly

Copy link
Powered by Social Snap