Pretraga

Brušenje parketa odvija se u tri faze: U svakoj se brusi drugačije

A- A+

Brušenje parketa je izravnavanje i zaglađivanje položene drvene površine. Danas se izvodi raznim brusnim strojevima i sredstvima za brušenje. Nakon brušenja, parket se dovršava lakiranjem.

Parket | foto: Bauštela.hr

Brušenje se može započeti tek kada se parket stabilizira i kad su svi ostali završni radovi u stambenom prostoru već dovršeni (bojenje zidova i stropa, oblaganje zidova, itd.). Pritom treba poštovati i postojeće klimatske uvjete. Uz temperaturu prostora od 15 – 20 stupnjeva Celzijusa i relativnu vlažnost zraka od 40 – 70%.

Ako postavljeni parket nije već lakiran, stručnjaci preporučuju da se parket ostavi pet do deset dana da se malo primiri, a zatim slijedi brušenje. Parket se brusi strojevima na dva načina, rotacijski ili valjkom. Brušenje valjcima je godinama bio način brušenja, a ako je parket jako star, neravan ili nije slijepljen za podlogu, onda to i je jedini izbor. No, ako je parket noviji i u boljem početnom stanju, koriste se brusilice nove generacije jer smanjuju količinu prašine i za 90 posto u odnosu na strojeve starije generacije.

Izdvojeni članak

Što je bolje, laminat ili parket?

Loše izbrušeni parket ne može spasiti niti najbolje lakiranje, navoštavanje ili uljenje. Kako bi parket bio dobro pobrušen, brusni papir mora biti poprilično oštar za ravnanje svih nepravilnosti parketa. Prije svakog brušenja treba dobro očistiti površinu parketa metlom ili usisivačem. Brušenje se odvija u tri faze: grubo/prvo brušenje, među/srednje brušenje i fino/završno brušenje parketa.

Grubo ili prvo brušenje parketa izvodi se grubim brusnim papirom tako da se izravnaju sve nejednakosti između letvica parketa. Cilj grubog brušenja je da površina parketa bude ujednačena. Za grubo brušenje potreban je brusni papir granulacije 40. U ovoj fazi, parket se brusi dijagonalno, u smjeru drvenih vlakana.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Čitateljica traži savjet: Kako popraviti parket?

Među ili srednje brušenje parketa slijedi nakon grubog brušenja. Izvodi se brusnim papirom granulacije 60 ili 80, a cilj mu je izgladiti poravnatu, grubu površinu prvog bušenja. Parket se brusi dijagonalno na drvena vlakna, ali pod 90 stupnjeva u odnosu na grubo brušenje.

Fino ili završno brušenje parketa radi se brusnim papirom granulacije 100 ili 120. Parket se brusi ili paralelno ili poprečno u smjeru svjetlosti. Brušenje poprečno u smjeru svjetlosti parket čini svjetlijim, dok brušenje duž drvenih vlakana parket čini tamnijim. Dijagonalno brušenje ne mijenja boju drveta, ali se svjetlo lomi na sitnim rubovima zbog kojih je moguće vidjeti ostatke brušenja.

Brušenje parketa odvija se u tri faze: U svakoj se brusi drugačije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap