Pretraga

Danas se preko ljeta za njih svi otimaju ručnicima, a nekada izgrađeni za potpuno drugu namjenu

A- A+

Neobični betonski blokovi nalaze se na plaži u jednoj od najpoznatijih destinacija za domaće turiste na Jadranu. Drugi dom mnogih Zagrepčana, naravno, radi se o Vodicama i Plavoj plaži. Ovi blokovi nalaze se duž Plave plaže prema centru grada, a ljeti se vode utrke za zauzimanje vlastitog ‘otočića’ ručnicima.

Plava plaža, Vodice

Već dvadesetak godina ljetujem u Vodicama i izgled plaža se potpuno promijenio. Naravno, i trebalo bi se u dvadeset godina ulagati u glavnu turističku atrakciju, more. No, neki dijelovi plaža su tu već dugo, i zanimalo me kada su izgrađeni i zašto. Nigdje na Jadranu nisam vidio toliki broj ovakvih ‘otočića’, a Marko Lugović, pročelnik za graditeljstvo grada Vodica odgovorio je na moja pitanja.

– Nastali su nekako paralelno s gradnjom hotela Punta 1969 godine. Naime, razorna snaga juga devastira svake godine taj dio obale i oni su zapravo obrana od udara juga, zaštita same obale i ugodno sunčalište. Prema mišljenju današnjih stručnjaka za hidrodinamiku mora jedan su od ljepših primjera zaštite obale, rekao je Lugović.

Plava plaža, Vodice

No, to vrijedi samo za nekoliko ‘otočića’ uz plažu u neposrednoj blizini centra. Većina njih je nedavno izgrađena za zaštitu od Juga, ali uzimajuću u obzir da se obiteljima sviđa, plaža oko njih je prilagođena za obiteljska kupanja.

– U tu svrhu prije četiri godine napravljen je i novi niz od otprilike 50 komada koji štite upravo Plavu plažu i pješčane lagune s pijeskom za djecu, rekao je pročelnik.

Copy link
Powered by Social Snap