Pretraga

Koliko ih imate u svojem domu? Ovih 12 trendova uskoro izlazi iz mode

A- A+

Dizajn interijera je vrlo vjerojatno jedna od najkreativnijih stvari kojima se možete baviti. Osim što morate paziti da sve bude estetski lijepo, potrebno je i da bude funkcionalno. Trendovi se mijenjaju iz godine u godinu, a danas se posvećujemo onima na koje ćemo uskoro zaboraviti.

Otvoren životni prostor, ilustracija | foto: Unsplash

Kao što se trendovi u svijetu odjeće mijenjaju iz sezone u sezonu, isto se događa i u dizajnu interijera. Što se prije desetak godina nalazilo u svakoj kući, vrlo vjerojatno nećete uspjeti uopće pronaći u današnjim modernim stanovima. Naravno, bitno je prije svega ostaviti svoj pečat, ali nije loša ideja niti konzultirati se s trendovima.

Ipak, trendovi dolaze i prolaze. Danas ćemo posvetiti onima od kojih se ubrzo opraštamo, ako je vjerovati dizajnerici interijera, Kivi Brent. Na svojem YouTube kanalu, koji trenutno ima više od 268 tisuća pretplatnika, Brent redovito objavljuje videe u kojima govori upravo o dizajnu interijera. Danas ćemo se posvetiti nekima za koje se nada da će uskoro postati prošlost.

Izdvojeni članak

TikTok ponovno oduševljava: Šest trendova na DesignToku, posvećenom dizajnu interijera

Otvorene police u kuhinji

Iako ove police izgledaju odlično, u principu je jako nepraktično. Osim što vam je apsolutno sve u kuhinji na ‘izvolite’, teško da ćete uspjeti na tih nekoliko polica zaista smjestiti sve tanjure, lonce, zdjele i ostale stvari.

Umjesto toga, radije se potrudite dekorirati radnu površinu. Otvorene police su više tu kako bi se uljepšao izgled kuhinje, a isti efekt možete postići i s radnom površinom. Naravno, samo pripazite na to da si ne zatrpate prostor koji inače koristite kada kuhate.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Karolina Novakova (@life_on_curry)

Pletene lampe

Vrlo je jednostavno zaključiti zašto su ove lampe problematične, i ponovno su u pitanju praktični razlozi. Jednostavno, previše prašine. Prašina se skuplja i nakuplja, a to ne samo da izgleda grozno, već može biti i potencijalno opasno.

Loša svjetlost

Često se dogodi da neke vrlo lijepe lampe, koliko god bile lijepe, ne služe pretjerano svojoj svrsi. Naravno, postoje situacije u kojima želite slabije svijetlo, ali zato recimo u kuhinji, definitivno želite imati dovoljno svijetla da sve vidite. Takve lampe se više neće provlačiti.

Veliki dekor na stolu

Koliko god bile lijepe raskošne dekoracije na stolovima, toliko su nespretne. Iako odlično izgledaju, teško ih je održavati i nažalost… Stvarno su malo previše. Koliko puta vam se dogodilo da sjedite za stolom i pokušavate održavati nekakav razgovor, no jednostavno ne vidite drugu osobu od cvijeća?

Debeli vuneni tepisi

Koliko god debeli i vuneni tepisi odlično izgledali, toliko su nažalost teški za održavanje. Tepisi su općenito problematični, pogotovo ako imate kućne ljubimce, no ovi debeli su posebno specifični. Eventualno ih možete smjestiti u neki kutak kojim ne prolazite često.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli VESTA (@vestainteriordesign)

Hand-made pločice

Iako je ovo zaista predivan trend koji je u posljednjih nekoliko godina itekako zavladao scenom, vrlo vjerojatno je u pitanju nešto što će nam uskoro postati… Čudno. Sve što je ručni rad, nije savršeno. Tako je i ovo ekstremno nepravilno i vrlo vjerojatno će u nekom trenutku postati iritantno. A možda i neće.

Ogledala nepravilnih oblika

Iako ih je lijepo vidjeti i zanimljivi su, poanta ogledala je ta da se u njima možemo gledati. Ogledala čudnih oblika rijetko kada služe svrsi, pa će baš zato vjerojatno ubrzo izaći iz trenda. Doduše, mora se priznati da odlično izgledaju i podižu prostor, upravo zbog zanimljivih oblika.

Crne fuge

Kada je u pitanju održavanje kupaonice, vjerojatno ćete se složiti s time da najveći trud ide u to da fuge uvijek ostanu bijele. Jednostavno, tu se skupljaju prljavština i gljivice i čim to ne izgleda čisto, cijela kupaonica izgleda kao da nije nikad bila očišćena. Crne fuge definitivno ne doprinose čistom izgledu. Crne fuge automatski nisu toliko svijetle i ne djeluju dovoljno čisto.

Kuhinje u nekoliko boja

U kuhinji se realno provodi najviše vremena i baš zato je bitno da ta prostorija bude mirna i ona u kojoj ćete se osjećati ugodno. Kuhinjski elementi koji su napravljeni od nekoliko različitih boja često unose nemir i jednostavno ne doprinose tome da tamo želite provoditi vrijeme. Što možda na prvu zvuči primamljivo, ali to nije. I dalje morate jesti i kuhati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Bernadette 🌸🌼🌸 (@happynestinthetropics)

Drveno postolje

U posljednje vrijeme su sve češći trendovi unošenja prirodnih materijala u prostor, pa tako i drva. Nekad je to na suptilniji način, a nekad na malo manje – drvena postolja su tako postala veliki hit. Možete ih pronaći u kuhinjama, dnevnim boravcima, ali i kupaonicama. Problem s njima je taj što ne služe pretjerano nekoj svrsi, već samo zauzimaju dodatan prostor. Odlično izgledaju, ali ih je i teško održavati.

Maksimalizam

Prije nekoliko godina, glavni trend u dizajnu interijera je bio minimalizam. I kao odgovor na to, dobili smo maksimalizam, koji je čista suprotnost. Što više boja, uzoraka, detalja i stilova – sve zajedno. Izgleda odlično i zvuči zanimljivo, ali i ovo može postati ipak malo previše. Pogotovo ako je u pitanju prostor u kojem provodite većinu svog vremena.

Dekoracije koje nemaju funkciju

Već smo se nekoliko puta dotaknuli ovog problema u raznim primjerima, ali bitno je naglasiti. U našim domovima se često nalaze dekorativni elementi koji nemaju neku svrhu, osim da izgledaju lijepo. Je li uopće potrebno reći zašto je ovo nešto što bi trebalo izaći iz trenda? Jednostavno opremite dom s dekoracijama koje će biti ipak donekle funkcionalne. Osim što ćete uštedjeti, nećete imati osjećaj da je vaš prostor prenatrpan.

Copy link
Powered by Social Snap