Pretraga

[FOTOGALERIJA] Kuće od brodskih kontejnera

A- A+

Zadnje desetljeće ili dva arhitekturu su obilježili stvaranjem stambenih prostora od nekonvencionalnih materijala i predmeta. Među njima svoje mjesto nalaze i kuće napravljene od brodskih kontejnera. Uz pažljivo razmišljanje o skladištenju, pregradama, uređajima i namještaju, prazne čelične kutije mogu postati vrlo praktični domovi opremljeni za sve životne potrebe. Uostalom, tko ne bi htio živjeti u golemoj Lego kocki, ili kockama.

Brodski kontejner pretvoreni u kuću, ilustracija | foto: Unsplash

U svijetu je procijenjeno da postoji oko 14 milijuna brodskih kontejnera koji se ne koriste.  Osim trenutačnog trenda gradnje takvih domova, zanimanje proizlazi iz kratkog vremenu potrebnog za izgradnju i interesa za uštedom novca primjenom montažnih i modularnih domova. Mnogi potencijalni vlasnici kuća traže niže troškove izgradnje i održavanja.

Postoji percepcija da su domovi u kontejnerima ekološki prihvatljiva alternativa uobičajenim kućama. No, to nažalost nije u potpunosti točno. Ekološki su prihvatljivi u tolikoj mjeri da se koristi materijal koji više nema svoju primarnu svrhu, ali materijali za prilagodbu kontejnera za život često nisu.

Prednosti brodskih kontejnerskih domova su kratko vrijeme gradnje, reciklaža rabljenog materijala čime se čuvaju metalni resursi i niža cijena gradnje. Vodovodne i sanitarne instalacije je jednostavno instalirati. Uglavnom se grade sustavi koji sakupljaju kišnicu koju pretvaraju u pitku vodu i kompostni sanitarni čvorovi.

U svijetu transport kontejnera je poprilično lagan, jeftin i moguć na bilo kojem mjestu, no u Hrvatskoj to baš i nije tako, te cijena transporta ponekad zna premašiti cijenu samog kontejnera. Veliki je nedostatak što su mogući strukturalni problemi nakon što se izrežu otvori za prozore i vrata. Gdje god izrežete prozor, morate za njega izraditi čelični okvir, jer kad jednom prerežete zidove, oni se raspadaju poput papira. Ukoliko gradite kontejnere jednog poviše drugog, potrebna je potporna struktura gdje god se dva spremnika spoje, na mjestu koje nije u kutu. Dodatno, kontejneri su napravljeni od metala što znači da je moguće stvaranje hrđe ako se pravilno ne zaštiti površina materijala.

Usprkos mnogim nedostacima gradnje ovakvih struktura, uz pravilnu izvedbu moguće je napraviti uistinu lijepe i jedinstvene domove.

Prije nego se odlučite za gradnju takvog doma na zemljištu potrebno je znati zakonsku regulativu Republike Hrvatske. Instalacija prenamijenjenih kontejnera na vlastito zemljište također treba imati projekt i građevinsku dozvolu, i naravno da takvu konceptualnu izvedbu prostorni plan dozvoljava. Sve stambene zgrade bez obzira na veličinu moraju ispuniti osnovne standarde higijene, sigurnosti, buke, protupožarnosti i imati odgovarajuće svojstva u pogledu očuvanja energije. Bez obzira na izvedbu, standardi se moraju zadovoljiti, što se potvrđuje projektom i dozvolom.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Copy link
Powered by Social Snap