Pretraga

Ne znate kako postići ugodan miris u domu? Ovi savjeti bi vam trebali pomoći!

A- A+

Koliko god bilo bitno kako kuća izgleda, postoji još jedna stvar koja je definitivno apsolutni prioritet, a to je kako kuća miriše. I da je najljepši dom na svijetu, ako miris ne valja, sve pada u vodu. No, upravo je to teško stalno održavati.

Bilo da živite u stanu ili u kući, znate da popravcima nikad nema kraja. Nekada su u pitanju manje stvari, a nekada veći radovi, no jedno je sigurno – uvijek se nešto događa. Taman kada sve završite, vrijeme je za osvježiti stvari. No, postoje čak i one neke o kojima nikad ne možete prestati brinuti. Jedna od njih je i miris.

Da imate najljepše uređen dom, neće biti dobro ako ga ne ispunjava ugodan miris. Toga je svjesna i YouTuberica koja se bavi dizajnom interijera, Kristen McGowan. Na YouTubeu trenutno ima više od milijun pretplatnika, a video u kojem objašnjava na koje se sve načine mogu spriječiti neugodni mirisi, je također pregledan već više od milijun puta. Koji su njezini savjeti?

Izdvojeni članak

Zima je već stigla i radijatori su na maxu? Evo načina na koje možete ovlažiti zrak i sačuvati dišne puteve

Održavajte kuću čistom

Nekada je neugodan miris nešto oko čega ćete se morati ipak više potruditi, ali često se isto tako dogodi da je neugodan miris samo nedovoljno čistog doma. Ako želite da sve uvijek lijepo miriše, morate se prvo riješiti negativnih mirisa, da biste mogli uopće uvesti one nove, ugodne. Postoji nekoliko trikova koja je predložila po tom pitanju.

Za početak, možete u posudu četke za WC staviti malo tekućine za čišćenje WC-a. Realno, u pitanju je nešto što nije baš najčišće pa će samo umakanje pomoći tome da bude čišće, a usput će i sve dobro mirisati. Isto tako nije loša ideja posprejati unutrašnjost cipela sa suhim šamponom za kosu – on će upiti sav znoj. I naravno, ne zaboravite često bacati smeće. Bonus bodovi ako kupite vrećice za smeće s mirisom.

Isto tako, pri čišćenju se slobodno poslužite sodom bikarbonom, pogotovo u kombinaciji s eteričnim uljima. Možete tako očistiti i sudoper: samo prospite sodu, stavite nekoliko kapi eteričnog ulja i zatim izribajte te sve isperite s vrućom vodom. Kada je u pitanju čišćenje tepiha, prospite sodu, ostavite da odstoji barem 10-ak minuta, i zatim sve samo pokupite s usisavačem.

Eterična ulja

Kad smo već kod eteričnih ulja, možete ih koristiti u skoro svim prigodama. Koristeći kvalitetan difuzor, možete se pobrinuti da se ugodan miris zaista u kratkom roku proširi po cijeloj kući. Možete koristiti koju god kombinaciju poželite, a McGowan preporučuje kombinaciju ulja i bora. Tako ćete definitivno dobiti svježinu, ali i onu božićnu toplinu.

Uz ‘normalno’ korištenje ulja, možete ga koristiti kao pomoć u pranju (što smo već spomenuli), ali i kao pripomoć na nekim skrivenim mjestima. Kupaonice su tako često mjesto na kojem je teško postići svjež miris, pa se onda možete poslužiti sljedećim trikom – jednostavno na karton wc papira nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja i uživajte u trajno svježem mirisu!

Čisto rublje

Ne možemo spomenuti kupaonicu u ovom kontekstu, a da zanemarimo rublje. Nije tajna da se prljavo rublje može nakon nekog vremena usmrdjeti, pa je zato bitno redovito prati rublje i ne dopuštati da se ono gomila i samo stoji. Čim operete odjeću i jednostavno ju raširite, cijeli prostor će ispuniti miris svježe opranog rublja.

Naravno, da biste u tome uspjeli, morate koristiti deterdžent i omekšivač koji imaju ugodan i primjetan miris, ali i morate održavati perilicu rublja. Povremeno morati oprati sam bubanj, ili okrenuti praznu mašinu da biste se riješili neugodnog mirisa. Isto tako, ako baš volite miris praška, ne morate ga zatvoriti u kutiju, već ju možete ostaviti otvorenu, kako bi se miris širio.

Klasična pomoć

Postoje dvije stvari za kojima svi potežu kada je u pitanju lijep miris doma, a to su mirisne svijeće i svježe cvijeće. Za koju god se opciju od ove dvije odlučili (ili za obje), samo imajte na umu da ćete s njima moći ispuniti neutralan prostor, ali ne i iskorijeniti neugodne mirise. Plus, sve je to estetski privlačno.

Copy link
Powered by Social Snap