Pretraga

Prostranost stambenog prostora: U koliko kvadrata žive građani Zagreba?

A- A+

Intrigantna anketa bacila je novo svjetlo na pitanje životnog prostora među Zagrepčanima. Tim naših novinara opet je izašao na ulice glavnog grada, ali ne kako bi saznali mogu li ljudi prepoznati građevinski alat s fotografije. Monotonost svakodnevice svakako je lakše provoditi u velikom stanu ili kući, a još se lakše diše čim je ta nekretnina u našem vlasništvu. Konačno je na red došlo da ustanovimo u koliko to metara kvadratnih žive stanovnici Zagreba.

Stanovi u Zagrebu | google street view

Stanovi u Zagrebu | google street view

Poznato je da stanje na tržištu nekretnina ne stoji najbolje. Iz razgovora s građanima Zagreba, pokušali smo čuti koliko su veliki njihovi prostori za život. Bilo da se radi o kućama ili zgradama, većina je građana nezadovoljna visokim cijenama, a ostali su zahvalni što su svoje nekretnine pokupovali dok su cijene po kvadratu još bile nezamislivo niže.

Odgovori građana bili su raznoliki. Jedna mlađa djevojka izjavila je da živi u 90 kvadratnih metara, a zatim su se nizali brojevi kao na lotu. Najprije je netko rekao 32, a onda 80 i tako dalje. Neki od prolaznika žive kao podstanari, a kod ostalih nekretnine glase na njihovo ime.

Izdvojeni članak

Turudić ima stan u Zagrebu od 120 kvadrata vrijedan 220.000 eura, gdje se to kupi?

Zanimalo nas je još koliko su platili ili plaćaju svoje životne prostore. Jedan na mjesečnoj bazi za stan od 80 kvadrata plaća najam od 400 eura. Drugi je svoj stan kupio 2013. godine, kada su 32 kvadrata na Savici koštala 48 tisuća eura. Za slučajnu je prolaznicu 2300 eura po kvadratu nekada bilo previše, a s obzirom na vrtoglavi skok cijena nekretnina, sada se čini premalo.

Pogledajte ovdje u kojem je hrvatskom gradu cijena stambenih kvadrata narasla za čak 12 posto, sudeći po podacima Državnog zavoda za statistiku.

Copy link
Powered by Social Snap