Pretraga

Od skloništa do zabavnog parka: Nevjerojatna transformacija rudnika soli u podzemnu atrakciju

A- A+

Stoljećima star rudnik soli u Rumunjskoj nekoć je služio kao ratno sklonište, a danas je transformiran u jedan od najzanimljivijih zabavnih parkova na svijetu. Podzemno jezero, amfiteatar i spa prostor samo su dio ponude rudnika ‘Salina Turda’.

rudnik rumunjska

Salina Tarda, Rumunjska | foto: Salina Turda

Rudnik je za posjetitelje otvoren 2010. godine nakon velike renovacije vrijedne skoro šest milijuna eura.

Transilvanijski rudnik soli ‘Salina Turda‘ jedan je od najspektakularnijih prirodnih formacija. Dodatno oblikovan i prilagođen ljudskim potrebama ovaj rudnik kroz povijest je imao brojne uloge, od skrovišta za vrijeme Drugog svjetskog rata, do skladišta za sir do kraja 20. stoljeća. Danas je prenamijenjen u jedan od najzanimljivijih zabavnih, ali i zdravstvenih parkova svijeta.

Rudnik je podijeljen u nekoliko odvojenih, ali međusobno povezanih, prostorija od kojih svaka pruža različite sadržaje za posjetitelje, čiji broj iz godine u godinu raste. Dok jedini dolaze zbog kuglanja i mini golfa 120 metara ispod zemljine površine, drugi ovaj rudnik posjećuju iz zdravstvenih razloga, točnije haloterapije.

rudnik

Biljar u rudniku Salina Tarda, Rumunjska | foto: Salina Turda

Podzemni svijet zabave

Podzemno jezero, amfiteatar za razne predstave i koncerte sa skoro 200 sjedećih mjesta, muzej i misni oltar samo su neki od sadržaja koje nude prostorije rudnika soli u Turdi. Za turiste je rudnik prvi put otvoren 1992. godine, a u povijesti se spominje još u 11. stoljeću. Osim svojih zabavnih sadržaja rudnik je danas popularan i zbog haloterapije. Riječ je o tretmanu, otkrivenom u rudniku soli u Poljskoj u kojem su rudari primijetili znatno poboljšanje disanja, a koji pomaže osobama s brojnim alergijama i astmom.

Galerija Franza Josepha ulaz je u dubine ovoga rudnika. Riječ je o podzemnom labirintu koji danas fascinira posjetitelje tvorbama koje je kreirala sol, a nekoć je služio za njen lakši transport. Također, za vrijeme Drugog svjetskog rata upravo se ovaj dio rudnika koristio kao sklonište za građane.

Rudnik Rudolf dio je rudnika u Turdi, a njegova transformacija je impresivna. Imenovan je u čast austrijskog princa Rudolfa, a nalazi se 120 metara pod zemljom. Do njegova središta vode 172 stube.

Kuglanje, mini golf, biljar i stolni tenis mogu se igrati u ovom rudniku. Osim njih posjetitelji mogu uživati i u panoramskom pogledu s vrtuljka visine 20 matera, a koji se smatra jedinim takvim na svijetu.

rudnik

Rudnik Rudolf, Salina Tarda, Rumunjska | foto: Salina Turda

Stubište samo za bogate

Osim zabavnih sadržaja unutar rudnika, u rudniku Terezia, nalaze se slani vodopad i podzemno jezer. Zidovi rudnika prekriveni su brojnim stalaktitima koji rastu dva centimetra godišnje, a najduži ima tri metra. U ovom dijelu rudnika znanstvenici su potvrdili najčišći zrak. U Josephovom rudniku, prostoriji specifičnog oblika, posjetitelji mogu čuti svoj echo, odjek koji se ponavlja i preko 20 puta.

Tijekom godina postojanja ovog rudnika uz njega su se vezale brojne legende, a dvije su postale iznimno popularne. Prema prvoj legendi unutar rudnika nalazi se stubište bogatih. Riječ je o stubištu kojim je prošetao car Franjo Josip 1. i koje nakon toga rudari više nisu smjeli koristiti, a one dobivaju svoje današnje ime.

Druga legenda objašnjava postojanje oltara unutar rudnika. Naime, radnik koji je bio zadužen za osvjetljavanje rudnika jednom je u svjetlu vidio lik Djevice Marije kako u rukama drži Isusa. Nakon toga na tom mjestu nastaje oltar na kojem su se svakodnevno služile mise za rudare.

rudnik

Rudnik Terezia, Salina Tarda, Rumunjska | foto: Salina Turda

 

Copy link
Powered by Social Snap