Pretraga

Od garaže do dnevnog boravka: Interijeri koje su proslavili mali ekrani

A- A+

Zanimljive i napete radnje, karakterni razvoj likova, ekranizirane povijene priče prikovali su gledatelje diljem svijeta uz male ekrane, i tamo ih drže godinama. Nezanemarivu ulogu u uspjehu imaju i interijeri u kojima se serije snimaju, a koji s vremenom postaju kultni

gledanje televizije

TV serije i njihovi interijeri | foto: Pexels

Popularna serija ”Friends” bila bi nezamisliva bez brojnih scena snimanih na trosjedu u Central Perk-u.

1. Dnevni boravak u centru grada

Zadužen za scenografiju serije Prijatelji, Greg J. Grande želio je set napraviti ugodnim mjestom, posebno kada je u pitanju bio kafić Central Perk. Veliki trosjed, glomazne fotelje, šareni tepih, tople boje zidova i tepiha pretvorili su Central Perk u kultni prostor koji se i danas replicira u brojim ugostiteljskim obrtima. Osim dnevnog boravka u kafiću, svoju popularnost serija je stekla i dizajnom interijera stana u kojem su živjele glavne protagonistkinje, Rachel, Monica i Phoebe. Zidovi u tonovima lavande, otvoreni tlocrt i kuhinja s otvorenim elementima oblikovali su radnju brojnih epizoda Prijatelja.

2. Podrum jedne mladosti

Lude 70-e ili kako je priča o mladenačkom životu postala priča o prostoru u kojem mladi provode svoje vrijeme. Unatoč tome što podrum obitelji Forman nije bio dizajnerski uređen prostor, dapače, bio je to prostor s jednim televizorom, trosjedom i stolcem, ovaj interijer osvojio je mlade diljem svijeta. Prostor u kojem je moguće sve, u kojem ne vrijede pravila odraslih i koji je prilagodljiv za sve i svakog stvorio je svemir za sebe svih likova serije koji su u njemu iz raznih razloga boravili.

3.  Zalogajnica i pub

Dvije serije, dvije priče i mnogo likova prošli su kroz setove Gilmorica i serije Kako sam upoznao vašu majku. I dok su Gilmorice smještene u malom gradu Stars Hollow, a Kako sam upoznao vašu majku u New Yorku, kroz obje serije provlači se motiv provođenja vremena u javnosti s prijateljima. Luke’s, zalogajnica kojoj je vlasnik istoimeni lik, prikazuje malu obiteljsku zalogajnicu u kojoj se svatko od gostiju poznaje, a ambijent klasičnog američkog ”dinera” stvara nostalgičnu i toplu atmosferu.

S druge strane, MacLaren’s Pub, mjesto okupljanja likova serije Kako sam upoznao vašu majku prikaz je klasičnog njujorškog životnog stila. Pub u kojem nitko nikog ne poznaje i u kojem je cilj zabaviti se, što potvrđuje i interijer temeljen na ideji irskog pub-a u kojem svatko pronalazi nešto za sebe. Oba interijera pozivaju gledatelje u različite atmosfere koje stvaraju, a koje je moguće povezati s osobnim uspomenama na neke stvarne lokale.

 4. Nedostižan walk-in ormar

Može li netko tko radi kao novinar kolumnist priuštiti stan kakav je imala Carrie Bradshaw? Ljubitelji serije Seks i grad odgovor na ovo pitanje možda i ne žele znati, ali sigurno je da mnogi žele u takvom stanu živjeti. Upper East Side, elitna četvrt New Yorka, ”ugostila” je set kultne serije o žensko-muškim odnosima, kao i walk-in ormar Carrie Bradshaw. Kuhinja koja nije kuhinja, krevet prepun novina i knjiga, dizajnerski komadi koji proviruju iz svakog kutka, stvorili su sliku novog života jedne žene koja ne razmišlja o onom što se mora, a što ne, već uživa u onom što joj život nudi.

Copy link
Powered by Social Snap