Pretraga

Ovo su filmovi koje svaki ljubitelj i poznavatelj arhitekture jednostavno mora pogledati

A- A+

Od svoga nastanka pa sve do danas filmska industrija ne prestaje očaravati svojim postignućima. Brojni svjetlosni efekti, filmska fotografija, vještina montaže, kao i kreiranje scenografije filmove čine onim što jesu, bezvremenska umjetnička djela. Njihovu estetsku vrijednost posebno naglašavaju i rješenja nastala za potrebe snimanja, pogotovo kada je u pitanju arhitektura mjesta radnje.

Inception | foto: Screenshot YouTube

Iznimku ne čine ni filmovi znanstvene fantastike čija arhitektura oduševljava kako iskusne poznavatelje svijeta konstrukcija, tako i laike ljubitelje lijepog.

Još od trenutaka svog začetka filmska industrija ne prestaje očaravati svojim majstorijama povezivanja svih grana umjetnosti i stvaralaštva u velika remek djela o kojima se godinama priča. Posebnu vještinu pokazuju oni redatelji, kao i scenografi, koji u minutama na platnu gledatelja urone u jedan posve drugačiji svijet, ponekad suroviji, ponekad inspirativniji od stvarnosti u kojoj se nalazimo.

Svoje mjesto u takvim filmovima pronašla je i arhitektura koja i u kultnim, i u nešto manje poznatim filmovima evocira prošla ili budi ideje o vremenima koje tek dolaze.

Metropolis

Kultni znanstveno-fantastični film slavnog austrijskog redatelja Fritza Langa smatra se jednim od najvećih djela u povijesti kinematografije. Metropolis, nijemi film o budućnosti, prikazuje sukob kapitalizma i komunizma. U njegovo snimanje, koje je trajalo 18 mjeseci, uloženo je preko pet milijuna Reichsmaraka, što je ekvivalentno današnjem iznosu od 200 milijuna američkih dolara.

Veličanstvene zgrade prikazane u filmu u stvarnosti su bile minijature raskošnog futurističkog grada Metropolisa. Kreiranje futurističkih konstrukcija inspirirano je, navodi Fritz, neboderima New Yorka što određeni stručnjaci opovrgavaju navodeći da je ideja nastala prije njegova boravka u Sjedinjenim Američkim Državama.

The Grand Budapest Hotel

Hotel Grand Budapest jedan je u nizu fantastičnih ostvarenja redatelja Wesa Andersona koji svojom posebnom filmskom estetikom očarava gledatelje diljem svijeta, ponekad čak i svoje kritičare. Radnja komedije smještena je u slavnom europskom hotelu Grand Budapest, planinarskom odmaralištu u izmišljenoj istočnoeuropskoj zemlji Zubrowka.

Cijeli film snimljen je u Njemačkoj, a jedna od glavnih lokacija snimanja bila je napuštena robna kuća u gradu Görlitzu čiji je golemi atrij postao kulisa brojnim scenama filma. Film je, smatraju kritičari, idealan prikaz mjesta, uspomena i proživljavanja vrijednosti izgubljene ere kroz arhitekturu.

Avatar

Avatar, još jedan znanstveno-fantastični film koji je spektakularnom arhitekturom dalekog planeta Pandore oduševio gledatelje diljem svijeta. Film tematizira rješavanje krize na Zemlji, poseban zadatak na koji je poslan bivši marinac Jake Sully. Iako je film zbog svog scenarija zaradio brojne ovacije, brojne su stigle i na račun kreiranja Pandore.

Iako arhitektura Avatara nije ona klasična, redatelj James Cameron još jednom je dokazao da njegova mašta ne poznaje granice kreiravši veličanstven spoj prirode, futurizma i  gradnje.

Black Panther

Marvelov film o superjunaku Black Pantheru tematizira sukob pet afričkih plemena. Jedan od filmova s najvećom zaradom svih vremena gledateljima je prezentirao kulturno nasljeđe Afrike prezentirajući živopisne prikaze afro-futurističke civilizacije Wakanda.

Scenaristi i dizajneri Black Panthera pažljivo su istražili estetiku i povijest te prakse kultura s područja sjeverne i subsaharske Afrike kako bi vješto interpretirali priču o njihovom civilizacijskom, tehnološkom i arhitektonskom svijetu Marvela. Istraživanjem su obuhvaćene arhitektonske, društvene i kulturne tradicije raznih regija Afrike što je u filmu i vjerno dočarano pa arhitektura i estetika Wakande predočavaju i vrednuju tradiciju prostora kojeg prezentiraju.

Parasite

Parasite, prvi film s ne-engleskog govornog područja koji je odnio nagradu Oscar za najbolji film, oduzima dah svojom pričom, ali i setom na kojem je smješten. Film o različitostima staleža u Južnoj Koreji poseban naglasak stavlja na razlike u stambenim prostorima.  Dva dijela grada, dvije klase, dvije obitelji i dvije kuće. I dok jedni žive u jedva osvijetljenom polu-podrumu, drugi uživaju blagodati kuće koja poziva u svoj interijer.

Bong Joon Ho, južnokorejski redatelj, priču o životu u glavnom gradu Koreje predočio je kroz život u svjetlu i tami, koji projicira na arhitekturu kroz cijeli film. Njegovu ideju o kući  na dvije razine povezanoj s prirodom koja ju okružuje, realizirao je produkt dizajner Lee Ha Jun.

U jednom intervjuu Lee je otkrio kako je inspiraciju za izgradnju seta pronašao slažući sinove Lego kockice. Set je morao izgledati kao kuća u kojoj je moguće živjeti, a gledatelji su morali povjerovati da ona to i je. „Svoj svemir unutar filma“, kako kuću opisuje Bong, trebalo je kreirati isključivo prema kretanju sunčeve svjetlosti kako bi scenarij filma ostvario svoj puni smisao.

Inception

Kako vješto manipulirati snovima unutar snova gledateljima dočarava uspješnica Christophera Nolana, Inception. Jedan od najvećih filmova svih vremena istražuje teoriju snova predstavljajući raznolikost okruženja kojima se portretiraju različite razine sna.

Korištenjem tehnologije i posebnih efekata, koji se do tada nikada nisu koristili, Nolan prikazuje arhitekturu čija pojavnost varira ovisno o promjenjivosti okruženja. Prikazujući svaku razinu sna u potpuno drugačijem okruženju Nolan je kreirao posebnu ‘kartu snalaženja’ za svakog gledatelja. Prije početka snimanja posjetio je i fotografirao svaku lokaciju kako bi vizualizirao prostore u kojima film i priča nastaju.

A Single Man

Nagrađivani film redatelja Toma Forda govori o životu homoseksualnog muškarca koji oplakuje smrt svog partnera. Cijeli film prožet je posebnom estetikom boja i ljudskih pokreta, a pažnju plijeni i kuća američkog arhitekta Johna Lautnera u kojoj je snimana većina scena.

Kuća koja vješto kombinira drvo, beton i staklo izgrađena je 1949. godine, a njena tržišna vrijednost procjenjuje se na 1.495.000 američkih dolara. Arhitektonsko blago američke kulture njeguje koncept otvorenog prostora stoga se prostorije prožimaju u elegantan prostor otvoren prema hrastovoj šumi koja ga okružuje.

5 Flights Up

Iako nije definiran kao film u kojem se vizualizira arhitektura nekog vremena, film 5 Flights Up vješto otkriva tajne života u gradu koji ne spava, New Yorku. Film prati priču starijeg bračnog para koji zbog zdravstvenih problema donosi odluku o prodaji stana koji se nalazi na petom katu zgrade bez lifta.

S njihovom pričom poistovjetit će se skoro svi gledatelji koji su u nekom trenutku svog života kupovali, prodavali ili iznajmljivali nekretninu. Humorističan, ali prije svega realističan prikaz života u velikom gradu i rješavanja stambenog pitanja obavijen je pričom o New Yorku, njegovim četvrtima, arhitekturi, ali i energijom koja prostor pretvara u dom.

Ovo su filmovi koje svaki ljubitelj i poznavatelj arhitekture jednostavno mora pogledati
Share via
Copy link
Powered by Social Snap