Pretraga

Protuprovalna vrata: Zašto su dobra i na što obratiti pažnju kod kupovine?

A- A+

Protuprovalna vrata su, kao što im i samo ime kaže, namijenjena da zaštite vaš dom od provale. Prvi su ih na tržište stavili naši susjedi, Talijani, a danas su ova vrata vrlo popularna. Postoje različiti tipovi protuprovalnih vrata s različitim vrstama panela, a najpopularniji su ALU ili MDF paneli. Mogu biti i protupožarna te imaju određene prednosti u odnosu na obična ulazna vrata.

protuprovalna vrata

Protuprovalna vrata | foto: Pexels, Pixabay

Zašto bi svatko trebao nabaviti protuprovalna vrata, kakva sve postoje i kako odabrati ona najbolja otkrili su nam iz zagrebačke tvrtke Protektor vrata. Ako vas zanima kako izgleda radionica u kojoj se rade vrata u Svetoj Klari, možete pročitati ovaj naš tekst.

Kako funkcioniraju protuprovalna vrata?

Protuprovalna vrata imaju posebnu bravu, najčešće se radi o ključnoj bravi, a postoje i elektronička koja se može otvarati pomoću aplikacije na mobitelu, kodna brava koja se otvara pomoću koda, mehanička brava koja se otvara pomoću određene kombinacije okretaja ili elektromagnetska brava koja se otvara pomoću elektromagnetskog ključa ili koda. Ključ će također biti poseban, što se vidi već po njegovom izgledu jer na sebi ima rupice.

Osim toga, ova vrata u sklopu brave imaju i klinove koji ulaze u dovratnik i zaslužni su za sigurnost. Upravo je to zaključavanje u više točaka jedno od glavnih prednosti protuprovalnih vrata u odnosu na obična. Različiti modeli vrata imaju drugačiji broj klinova, od kojih su neki pomični, neki fiksni, a mogu imati i graničnik otvaranja vrata.

Izdvojeni članak

[SPECIJAL Vrata] Provirite u radionicu u kojoj se rade vaša vrata

Prednosti protuprovalnih vrata

Osim što će protuprovalna vrata imati ulogu da zaštite dom od provale, može se reći da su po mnogočemu drugačija od običnih ulaznih vrata. Najveće prednosti protuprovalnih vrata su:

  • Izdržljivost
  • Pogodna za sve vremenske uvjete
  • Pružaju veću sigurnost
  • Imaju sigurnije brave i okove
  • Dobra su zvučna izolacija
  • Dobra su toplinska izolacija
  • Mogu se dodatno lakirati i izgled se može prilagoditi kupcu

Protuprovalna vrata mogu ujedno biti i protupožarna, koja se dijele se po minutaži koju mogu izdržati i zaštiti prostor od probijanja vatre. Ono po čemu se razlikuju od ostalih zaokretnih vrata je ‘anti-panic’ letva, o čemu smo više pisali ovdje. Nije zgorega napomenuti kako će nekretnine s protuprovalnim vratima imati i veću vrijednost kod iznajmljivanja ili prodaje.

Što su MDF paneli, a što su ALU paneli?

Protuprovalna vrata, ovisno o njihovoj namjeni, imaju različite vrste panela, a mi ćemo opisati dva najčešća na tržištu, a to su MDF i ALU paneli.

MDF (medijapan)

MDF ili medijapan je zapravo ploča izrađena od vlakana drva kombinirana sa smolom i voskom, proizvedena pod visokom temperaturom i pritiskom, o čemu možete čitati ovdje. Ovaj materijal je otporan na pucanje, stabilan je i općenito izdržljiviji i otporniji od običnih drvenih vrata. Jednako tako, može se bojati, lemiti i nadograditi još nekim drugim materijalom, kao što se može i urezivati ili izrezivati. Kako su nam objasnili iz Protektor vrata, MDF paneli se koriste za unutarnju ugradnju, odnosno za stambene i poslovne prostore.

ALU paneli

S druge strane, protuprovalna vrata s ALU panelima pogodna su za ugradnju na vanjskim prostorima koji su često izloženi raznim nepogodnim uvjetima kao što su kiša, snijeg, samim time i vlaga, ali i sunce. Upravo su ALU paneli otporni na oštećenja koja uzrokuju UV zrake, a neće ni istrunuti, zahrđati ili se savijati pod utjecajem raznih, čak i ekstremnih vremenskih uvjeta.

– Važno je napomenuti kako i MDF i ALU paneli dolaze u različitim bojama i kako se vrata mogu dizajnirati prema željama kupaca, a mogu se dodati i razni ukrasi ili dodaci kao što su dekorativni paneli, rukohvati, stakleni elementi u vratima i slično, rekli su nam iz Protektor vrata.

Izdvojeni članak

Iveral ili medijapan: Kako odabrati između ova dva materijala?

Na što paziti kod kupnje protuprovalnih vrata?

Tri su stvari na koje treba paziti kod kupovine protuprovalnih vrata. Prije svega, treba paziti da su vrata izrađena od čvrstih materijala kao što su čelik i aluminij, koje će biti i teže probiti, ali i koji će biti puno otporniji. Osim toga, veliku ulogu igraju brave i okovi, odnosno iz Protektora otkrivaju kako bi brave, cilindri i štitnici trebali imati zaštitu od bušenja (anti-drill) i zaštitu od nasilnog otvaranja (anti-bumping svojstva).

Dobra protuprovalna vrata bi trebala imati i čvrste pante, kao i nepomične klinove koji će značajno otežati izbijanje vrata iz panti. Jednako tako, trebala bi imati i širokokutno zurilo za vrata i graničnik, a iz Protektora dodaju i kako treba paziti da vrata imaju certifikate kvalitete i klasifikaciju protuprovalnosti koji dodatno garantiraju sigurnost. Još je jedna stvar bitna kod kupovine protuprovalnih vrata, a to je da imaju dobro jamstvo, odnosno garanciju koja bi trebala biti na što više godina.

Ugradnja protuprovalnih vrata

Kako izgleda cijeli proces ugradnje protuprovalnih vrata, od izmjere pa do kupovine, opisali su nam iz Protektor vrata.

– Prije kupnje protuprovalnih vrata se vrši izmjera kako bi se vidjelo koji model vrata bi najbolje odgovarao i postoji li potreba za dodatnim zidarskim ili stolarskim radovima, a nakon ovoga kupac dobiva ponudu s konačnom cijenom. Kod same ugradnje se prvo uklanjaju stara, postojeća vrata i priprema se otvor za ugradnju novih koja se postavljaju u okvir i fiksiraju u zid. Nakon toga se vrata podešavaju kako bi se pravilno namjestila u okvir, pri čemu ne smije biti problema kod otvaranja i zatvaranja, rekli su nam.

Ipak, ovdje nije kraj, jer na red dolaze završni zidarski radovi koji mogu biti nešto manji kao što je popravljanje manjih oštećenja na zidu gletanjem ili postavljanje lajsni na dovratnik, a mogu biti i malo opsežniji, ovisno o prvotnom stanju ali i željama kupca. U nekim će slučajevima biti potrebna i dodatna prilagodba otvora, izrada metalne konstrukcije, obrada špaleta ili izrada futer štoka.

Izdvojeni članak

Majstori pitaju majstore: ‘Molim pomoć! Smijem li ovo gletati fugenfilerom?’

Protuprovalna vrata cijena

Baš kao i kod svakih vrata, cijena protuprovalnih vrata će ovisiti o materijalu, pri čemu su vrata s ALU panelima skuplja. Veliku ulogu će igrati i veličina vrata, pri čemu su ona veća, naravno, skuplja jer imaju i više materijala, a skuplja će biti i vrata koja su rađena po narudžbi ili koja imaju određene dekoracije.

Također, cijena može biti veća i ako su završni radovi kompliciraniji. Jednako tako, svaka će trgovina i proizvođač imati svoju cijenu pa je najbolje provjeriti više proizvođača i odlučiti se za onog kod kojega je omjer cijene i kvalitete najbolji. Konkretno, cijene protuprovalnih vrata se kreću od onih nešto lošije kvalitete od 730 eura pa sve do 1.990 eura i više.

Dakle, protuprovalna vrata su vrlo popularna, a mogu biti namijenjena za unutarnje prostore kao što su stanovi ili poslovni prostori i za vanjske prostore, kao što su kuće. Ovisno o namjeni, ovisit će i vrsta korištenih materijala. Kod kupovine ovih vrata treba obratiti pozornost na nekoliko različitih stvari, kao što je postojanje certifikata, a cijena će ovisiti o proizvođaču, veličini i izgledu vrata, završnim radovima te vrsti i kvaliteti materijala.

Copy link
Powered by Social Snap