Pretraga

[SPECIJAL: Vrata] Kako protupožarna vrata spašavaju živote?

A- A+

U ovom dijelu specijala o vratima usredotočit ćemo se na protupožarna vrata. Kako ih dijelimo? Od čega se prave? Kako spriječavaju širenje požara? Pročitajte i pogledajte fotografije.

protupožarna_vrata

Protupožarna vrata; foto: Unsplash

Razgovarali smo s Filipom Tomasom, direktorom firme DSF Tomas koja se već 14 godina bavi proizvodnjom, doradom i montažom vrata. Iako njegova firma primarno proizvodi ulazna i sobna vrata, bave se i protupožarnim vratima. Njih kupuju gotova i ugrađuju po narudžbi. Tomas nam je ispričao ponešto o ovoj posebnoj vrsti vrata.

vrata_dsf_tomas-5

Slijepi štokovi za protuprovalna vrata; foto: David Mandić | baustela.hr

vrata_dsf_tomas-46

“Razupora” za okvire vrata; foto: David Mandić | baustela.hr

– Protupožarna vrata kupujemo gotova i ugrađujemo. Dijele se po minutaži koju mogu izdržati. Tako neka mogu zadržati požar i dim 30 minuta, a neka i po 120. Ono po čemu se razlikuju od ostalih zaokretnih vrata je “anti-panic” letva. To je ona dugačka kvaka koja ide preko cijelih vrata. Potrebno ju je samo gurnuti prema vratima da bi se ona otvorila. Tako ljudi mogu najbrže istrčati iz goruće prostorije, objašnjava nam mladi stručnjak.

Dodaje kako protupožarna vrata moraju biti čelična i ispunjena su uglavnom kamenom vunom koja je toplinski izolator.

– Ta kombinacija funkcionira najbolje u zadržavanju vatre i dima. Također mogu imati i stakla na sebi, govori nam.

vrata_dsf_tomas-16

Formatna pila; foto: David Mandić | baustela.hr

Ako protupožarna vrata na sebi imaju staklo, ono je često pojačano metalnom žicom kako bi se dodatno spriječilo pucanje. Ovakva vrata možete naći u svakoj novijoj zgradi, posebno ako se radi o javnim ustanovama, ili na brodovima. Tomas nam je otkrio kako cijena ovakvih vrata, primjerice onih koje 60 minuta zadržavaju požar, s ugradnjom košta od tri do tri i pol tisuće kuna. Cijena i kvaliteta rastu s minutažom.

Više o [SPECIJAL: Vrata] pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap