Pretraga

Što su to ‘mood boards’ i kako nam mogu pomoći u odlukama o dizajnu interijera?

A- A+

Mnogi će odluku o kupnji ili renovaciji nekretnine smatrati jednom od najzahtjevnijih u životu. Priprema brojne papirologije, novčane mogućnosti, odluka o lokaciji nove nekretnine i brojni drugi važni faktori često se prije konačne odluke ‘stave na papir’ kako bi se procijenilo koja opcija će dugoročno biti najbolja opcija. No, jednom kada je nekretnina kupljena dolazi vrijeme za njeno uređenje. U tom trenutku pristupa se sličnom metodom kao i u kupovini, a u pomoć priskaču takozvani mood boards-i.

Mood board | foto: Unsplash

Mood boards ili u doslovnom prijevodu ploče raspoloženja mogu se prezentirati kao jedan od najboljih načina vizualiziranja onoga što se u prostoru dizajnom teži kreirati.

Tijekom putovanja, listajući časopise, u kupovini najnovije majice, tijekom šetnje trgovinama namještaja čovjek uvijek razmišlja o onom što ga vizualno privlači i temeljem toga donosi odluku o svom stilu. Princip je sličan u svim aspektima života – odabiremo ono što je najsličnije našem karakteru.

Mood board | foto: Pexels

Kako nastaje mood board?

Kada je u pitanju dizajn interijera svjesno ili ne koristimo se istim metodama – odabiremo ono što u interijeru pobliže dočarava naš identitet, bila to kupovina ekstravagantnih komada namještaja ili bojenje zidova neutralnim bojama. Kako bi prije konačnih odluka imali što bolju vizualizaciju onoga što u prostoru želimo kreirati pomažu nam takozvani mood boards-i, portfolio budućeg interijera.

Izdvojeni članak

Dolazi živopisna IKEA kolekcija nastala u suradnji s poduzetnicima iz Indije, Jordana i Tajlanda

Kada bi odlučili brojiti načine na koji može nastati portfolio prostora kojeg uređujemo vjerojatno bi taj proces trajao duže od samog uređenja. Metode kreiranja mood boards-a su bezbrojne. Od prikupljanja sitnica tijekom putovanja, poput oblutka s plaže ili cvijeta čija nam se boja svidjela, preko izrezivanja komadića tkanine čiji nam se uzorak dopao, do pronalaženja fotografija interijera kakav i sami želimo kreirati.

Jedan od najboljih načina vizualiziranja mood board-a je društvena platforma Pinterest koja omogućava prikupljanje brojnih inspirativnih fotografija u jednako brojne arhive. No, oni želji konkretnih vizuala posegnut će za fizičkim materijalima kojima će upotpuniti svoj mood board i tako kreirati viziju prostora.

Mood board | foto: Pexels

Prilikom izrade mood board-a ne postoje zabranjeni materijali ili stvari. Prikupite što je više toga moguće kako bi što bolje vizualizirali estetiku kakvu želite postići u interijeru kojeg renovirate ili prvi put uređujete. Poslužite se komadićima pločica na koje ste slučajno naišli odbačene nakon renovacije nekog prostora, dodajte izreske iz časopisa ili kataloga, suho cvijeće, nijanse boja koje zamišljate na zidovima. Mogućnosti su beskonačne.

Izdvojeni članak

Posteri hrvatskih ilustratora koji će svaki dom učiniti umjetničkom oazom

U mood board-u se mogu pronaći i ručkice za elemente koje ste odavno kupili, ali nikad niste iskoristili iako ste to itekako željeli. Dodajte i predmete koje već posjedujete, koji ne moraju biti sitni, jednostavno ono što ste prikupili i planirate imati u interijeru prislonite uz komad namještaja poput sofe i tako odlučite što (ne)će pronaći svoje mjesto u novom prostoru.

Kako mood board pomaže u dizajnu interijera?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Jednom kada ono što želite u interijeru postavite jedno do drugog u mood board-u dobit ćete širu sliku izgleda vašeg budućeg prostora što će omogućiti lakše donošenje odluke pripada li mu nešto ili ne ili mu možda nešto nedostaje.

Izdvojeni članak

Trosoban starinski stan u kojem je dizajn zaustavio vrijeme u najboljem trenutku

Jednom sistematizirana estetika prostora i nakon uređenja ili renovacije može poslužiti kao šablona s kojom ćete u budućnosti donositi neke manje odluke, poput odabira određenih detalja u interijeru.

Mood boards-i mogu pomoći i tijekom ukrašavanja doma za posebne događaje ili blagdane. Iskoristite šablonu koju ste kreirali tijekom uređenja doma te na nju dodajte detalje vezane uz posebnu prigodu zbog koje dekorirate dom, poput Božića ili dječjeg rođendana. Kreirani prezentacijski kolaži pomoći će u svakoj teškoj odluci, a njihovim korištenjem vjerojatno ćete uštedjeti i pokoju kunu koja neće otići na nešto što u interijeru ne može pronaći svoje mjesto.

I što je najvažnije, mood board može se kreirati za svaku prostoriju u domu, od kuhinje do dječje sobe, a tijekom izrade pružit će jednako mnogo zabave kakvu daje i proces uređenja doma.

Copy link
Powered by Social Snap