Pretraga

Trosoban starinski stan u kojem je dizajn zaustavio vrijeme u najboljem trenutku

A- A+

Starinski građanski stanovi oduvijek su odisali posebnom atmosferom. Visoki stropovi, parket koji se pruža duž cijelog stana, veliki drveni prozori, namještaj finih lijina. Svi ti elementi čine starinske stanove i bez njih ih je nemoguće zamisliti. Priča o jednom takvom stanu dokaz je dizajn u njima vrijeme zaustavlja u najboljem trenutku. I to je razlog zbog kojeg građanski stanovi nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

U građanskim starinskim stanovima uvijek vlada posebna atmosfera.

Svaki starinski stan ima svoju priču. Ona se vidi u svakom njegovom kutku, svakom komadu namještaja, parketu, detalju. Ovi sofisticirani stanovi evociraju neka prošla vremena, a njihov dizan odolijeva svakom novom trendu. Bezvremenski je.

Brojni današnji dizajnerski trendovi svoj kutak u ovim stanovima najčešće će pronaći kroz detalje, ukrase ili tkanine koje stavljaju suvremeni naglasak na ono što je u tom stanu već godinama.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Odnos suvremenog i starinskog

Priča ovog trosobnog stana, površine nešto manje od 140 kvadratnih metara, priča je o pronalaženju sklada između najboljih elemenata sadašnjosti i prošlosti. Sofisticirane fotelje, velike sofe neutralne sive boje, svijetlo sivi zidovi s bijelim štukaturama naglašeni su modernim detaljima koji prostoru daju dašak suvremenog.

Umjetnine, bile one skupocjene ili nešto osobnije, poput predmeta pronađenih na buvljacima, u svakom će prostoru stvoriti poseban ambijent. Na primjeru ovog starinskog stana možemo vidjeti kako slike, posteri i dodatni ukrasni elementi, bojom i oblikom prostoru daju dodatan dojam elegancije, a pritom naglašavaju linije i boje komada namještaja bez kojih bi građanski stanovi bili nezamislivi.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

U građanskim stanovima često ćemo vidjeti detalje i komade namještaja koje ne bismo mogli zamisliti u interijeru, ali u njima savršeno funkcioniraju. Elemente ovog dizajna danas ponekad preuzima i industrijski dizajn koji predmetima, poput starinskih kristalnih rasvjetnih tijela, naglašavaju oštre linije i boje komada namještaja na kojima se on temelji, poput metala ili neobrađenog drva.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Poseban sklad namještaja vidljiv je u sobi u kojoj su odabrane nešto toplije boje. S kalijevom peći u kutu i lusterom bijelih perli u potpunosti je naglašena romantike spavaće sobe, ali i puder ružičastih zidova. Akcentima zlatne boje i starinskim ormarom priča spavaće sobe odaje dojam nekih prošlih vremena.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Priča o važnost boja u građanskim stanovima nikako se ne smije zanemariti. S obzirom na to da je namještaj često neutralnih i tamnijih boja naglasak se može stvoriti korištenjem detalja jarkih boja i drugačijih tekstura. U ovom stanu tu ulogu dobile su narančasta, plava i žuta koje se nadopunjavaju zelenilom biljki prisutnih u svakoj prostoriji.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Vitrina u glavnoj ulozi

Kada pomislimo na blagovaonicu prvo čega se sjetimo skoro uvijek bit će blagovaonski stol. No, vlasnici ovog stana odlučili su napraviti preokret i u glavnu ulogu priče o blagovaonici staviti bijelu staklenu vitrinu.

Ispunjena odabranim posuđem, ukrašena umjetninama i svakodnevnim dodatcima za blagovaonski stol, ova bijela vitrina u potpunosti je ispunila zid prostorije i tako ukrala pozornost svih ostalih komada namještaja.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Osim nje prostorija je dodatno naglašena umjetninama koje su vješto uklopljene u skoro svaki kutak, kao i jednostavnim sivim tepihom koji ističe boju blagovaonskog stola i parketa.

Mora se naglasiti kako je u ovom stanu vješto usklađen namještaj različite boje drva, od boje trešnje, bijele boje do neutralnijih tonova breze, svaka od njih upotpunila je priču svih prostorija.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Suvremenost kuhinje i kupaonice

Uspješnost spajanja suvremenog i starinskog u ovom stanu odabir je namještaja u kuhinji i kupaonici. Jednostavne i ravne linije, boja drva, siva i bijela, zaokružile su priču o jedinstvenosti prostora svakog građanskog stana i dokazale da sve starinsko itekako može funkcionirati u suvremenom.

Kupaonica, u kojoj jedinu boju nalazimo u detaljima poput ručnika, prikaz je formule jednostavnosti koja uspijeva u prostoru svih dimenzija. Kombinacijom mramora i bijele boje dobivena atmosfera elegancije u kupaonici dizajnerska je točka na i ovog starinskog stana čije prostorije ostavljaju bez daha.

Starinski stan | foto: BOSTHLM

Copy link
Powered by Social Snap