Pretraga

Trebate pregraditi već ionako malen prostor? Staklena opeka je savršeno rješenje

A- A+

Staklene opeke doživljavaju renesansu: domovi, uredi, kafići, restorani, javne ustanove i fontane, pročelja… Hit dekoracija 60-ih godina 20. stoljeća sve češće pronalazi put do našeg okruženja, a dva su glavna razloga tome. Prvo je industrijski stil, a drugo, stanovi kojima treba pregrađivanje da bi se dobile dodatne prostorije.

Primjeri korištenja staklene opeke | Foto: Privatna arhiva, Unsplash

Staklena opeka je arhitektonski nenosivi element izrađen od stakla. Čini ju blok sastavljen od dva staklena elementa koji se spajaju u rastaljenom stanju. Blok je unutra ustvari šupalj, što mu omogućava da propušta svjetlost. Međutim, blokovi su dosta su teški, ali i čvrsti i provode toplinu. Razlika između staklene opeke za interijer i eksterijer leži u tome što se opeka za van ispunjava argonom koji povećava toplinskoizolacijska svojstva, a između polovica je ugrađeno staklo niske emisije.

Staklena opeka ima nekoliko funkcija, a danase se najčešće koristi kao efektna pregrada posebno u prostorima koji nemaju puno prirodnog svjetla. Prozirna, odnosno staklena cigla, upravo je idealna za prostore bez prozora ili s malim prozorima. Omogućuje vrlo suptilan prodor svjetla u prostoriju te ju ‘otvara’ i daje joj dinamičnost, a može ispunjavati cijeli zid ili samo dio, u određenom ritmu praćenom svjetlošću ili točkasto, ovisno o efektu kojega želimo dobiti.

Kod pregrađivanja malog prostora najvažnije je pobrinuti se da dodatno ne zatvorimo već ionako smanjen prostor, odnosno da vizualno izvučemo najbolje što možemo iz cijelog procesa. Staklena opeka prostor čini prozračnim i zato je dobar odabir u ovom slučaju. Danas na tržištu postoji čitav niz boja i oblika staklene opeke koje možete na različite načine ukomponirati u stil koji preferirate, možete ih učiniti herbarijima ili oslikati. Izdvojili smo primjere opeke u boji koja prostoriji daje poseban šarm.

Tehničke specifikacije

Treba istaknuti i kako se staklo dobro ponaša u prostorima gdje je prisutna veća količina vlage pa je dobar odabir za kuhinje ili kupaonice, a dobar je i toplinski i zvučni izolator. Stakleni blokovi ne gore pa su ‘sigurni od požara’, lako se čiste i imaju i funkcionalnu i dekorativnu funkciju.

Međutim, ‘stakleni zid’, ovisno kako ga želite ‘posložiti’ treba planirati unaprijed jer je iz njega nemoguće izvesti električno ožićenje ili kanalizacijski sustav. Također, pošto se zid ‘slaže’, treba unaprijed precizno planirati mjerenja i koristiti ispravne veličine za zid.

Kad je u pitanju izgled i tekstura blokova, na fotografijama niže uvjerit ćete se kako postoje razni stakleni blokovi – glatki, reljefni, mat, koji rasipaju svjetlost i sl. Zatim kružni, trokutasti, pravokutni, a najčešći je oblik – kvadratni. Najzastupljenije dimenzije su 19/19 cm, debljine 8 cm.

Sam svoj majstor

Za postavljanje staklenih blokova koriste se cement ili ljepilo za pločice. Inače se preporučuje Claroglass cementna smjesa namijenjena baš zidanju staklenih opeka. Postoji i uporaba plastičnih ili drvenih modula gdje možete preklopiti zid, poput konstruktora, umetajući staklene blokove u sve ili samo u potrebne ćelije.

Ugradnja staklenih blokova može se provesti na dva načina: u spoju na posebnoj ljepljivoj otopini i na posebnoj osnovi okvira (modula) u obliku rešetke sa stanicama. Druga je opcija jednostavnija u izvedbi, ali nije uvijek moguće pronaći odgovarajuću bazu.

Ako koristite cement, on mora biti visokokvalitetan, homogen, bez velikih zrna pijeska (mogu ogrebati staklo, udarajući u stakleni blok). Ne preporučuje se istovremeno postavljanje više od tri vodoravna reda staklenih blokova jer bi se struktura mogla srušiti.

Staklena opeka u interijeru

 

View this post on Instagram

 

A post shared by West Yorkshire Home (@paintbrushhome)

Prepoznatljivi svjetski primjeri korištenja staklene opeke

Crown Fountain interaktivno je umjetničko djelo i videoskulptura koja se nalazi u Millennium Parku u Chicagu. Dizajnirao ga je španjolski umjetnik Jaume Plensa, a izveli Krueck i Sexton Architects. Otvoren je u srpnju 2004. i otada je postala prepoznatljiva čikaška turistička destinacija.

Fontana se sastoji od reflektirajućeg bazena od crnog granita smještenog između dva tornja izgrađena upravo od staklene opeke. Tornjevi su visoki 15,2 metra i sastoje se od dioda koje emitiraju svjetlost (LED) za prikaz digitalnih videa na svojim unutarnjim stranama. Izgradnja i dizajn Fontane Crown koštali su 17 milijuna dolara.

Crown Fountain u Chicagu | Foto: Unsplash

Wilhelm-Leuschner-Platz je trg južno od centra Leipziga. Ime je dobio po njemačkom sindikalistu i socijaldemokratskom političaru Wilhelmu Leuschneru koji se borio protiv nacionalsocijalizma. Trg je u biti neizgrađen i čeka na preuređenje još od kraja Drugog svjetskog rata, a ovo je istoimena stanica metroa na trgu.

Wilhelm-Leuschner-Platz u Leipzigu | Foto: Google maps, screenshot

Brojni elementi stambene zgrade Immeuble Clarté u Ženevi izgrađeni su upravo od staklene opeke: pod, stepenice čak i strop. Ova je zgrada izgrađena 1932., pod palicom Le Corbusiera.

Immeuble Clarté | Foto: Google maps, screenshot

Tornjevi stubišta izgrađeni od staklenih blokova na stadionu Ibrox samo su jedan od prepoznatljivih elemenata ovog, trećeg po redu najvećeg nogometnog stadiona u Škotskoj. Nalazi se u Glasgowu i ima kapacitet preko 50.000 sjedećih mjesta.

Ibrox stadion | Foto: Google maps, screenshot

Zgrada Austrijske poštanske banke u Beču prepoznatljiva je po impozantnom stropu i podu od staklene opeke. Zgradu je projektirao Otto Wagner.

 

View this post on Instagram

Michigan State Capitol je zgrada vlade američke savezne države Michigan. Nalazi se u dijelu glavnog grada Lansinga koji se nalazi u okrugu Ingham. Sadašnja građevina, na raskrižju avenije Capitol i Michigan, nacionalna je povijesna znamenitost, a ističe se po podu od staklene opeke.

Podovi sastavljeni od staklenih blokova koji se ugrađuju u čeličnu konstrukciju, ojačavaju se armaturnim šipkama i zalijevaju cementnim mortom. Takav pod izdržava sva opterećenja i često difuzno osvjetljava prostore u etaži ispod.

Ovu zgradu sa staklenim pročeljem dizajnirao je MVRDV, a sada služi kao trgovina za luksuznu modnu marku Hermes. S druge strane, za interijer poznat po toplim tonovima zaslužna je francuska dizajnerska agencija RDAI. Nizozemska arhitektonska tvrtka MVRDV dovršila je djelomično prozirnu fasadu još 2016. godine, koristeći stotine posebno izrađenih staklenih opeka i prozirno ljepilo visoke čvrstoće. Nazvana Crystal Houses, zgrada je smještena među nizom trgovina popularne amsterdamske ‘šoping’ ulice, Pieter Cornelisz Hooftstraat.

Pročelje trgovine Hermes u Amsterdamu | Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap