Pretraga

Trend na koji smo skoro zaboravili: ‘Plaster’ zidovi unose toplinu u svaki prostor

A- A+

Kada je u pitanju interijer dizajna, jako bitnu ulogu u svemu imaju zidovi. Često im se ne pridaje dovoljno velika pažnja, već se igra na sigurno – bijeli zidovi, koje je onda moguće lako uklopiti u bilo koju priču. Ipak, upravo sa samim zidovima možete već napraviti veliku razliku.

Bojenje zidova, ilustracija | foto: Pexels

Postoje razni trendovi koji se vrte u krug kada su u pitanju zidovi, a sada je vrijeme jednog ‘starijeg’ trenda, koji je ustvari svoj vrhunac doživio krajem posljednjeg desetljeća – plaster walls. Hrvatski prijevod bi mogao biti ukrasni gipsani zidovi, ali sve češće ćete naići upravo na izraz plaster zidovi.

Kako piše Architectural Digest, ovi zidovi se najčešće pojavljuju u kombinaciji s rustičnim drvenim komadima, lanenim zavjesama i prekrivačima, popraćeno sa zagasitim bojama. To sve zajedno svakako doprinosi toplini prostora, a upravo je to ono što većina želi postići u svojem prostoru – pogotovo u vrijeme karantene, kada se većina vremena zaista provodila u domu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kamp Studios (@kampstudios)

Ovakvi zidovi su nedavno postali veliki hit, ali zapravo postoje skoro pa oduvijek – još u vrijeme starog Egipta se na zidove grobnica stavljala vapnena i gipsana žbuka, dok se stucco (talijanski izraz) koristio u Rimskome carstvu, a u petnaestom stoljeću je došlo do izuma marmorina (venecijanska žbuka) i tada su se time ukrašavali zidovi u Italiji i šire.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Pogledajte kako brzo ispuniti rupu u zidu bez špahtle i žbuke

Preskočit ćemo nekoliko stoljeća i odmah sletjeti u dvadeseto – još od tridesetih godina prošlog stoljeća se ovaj trend pojavljivao u raznim trenutcima. Između ostalog, za njegovu popularnost je zaslužan i Kamp studio iz Los Angelesa. Osnovani prije 15 godina, bave se upravo ovakvim zidovima. Ukratko, ako ste negdje na Instagramu vidjeli nešto što izgleda dobro i poznato je, velike su šanse da su oni radili na tome.

– Plaster zidovi su kao antiteza developer stilu. Gotovo pa su postali zaštitni znak ‘topog modernizma’. Naš prijedlog za ovaj tip obrade zidova jest da uvijek svi zidovi i stropovi budu u istoj boji i s istim završnim slojem, rekao je Gregory Rockwell, njujorški dizajnera interijera koji često surađuje sa studijom Kamp.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Kamp Studios (@kampstudios)

Ako se pitate gdje biste mogli staviti ovakve zidove – bilo gdje, gdje ima puno prirodnog svijetla. Upravo su te igre svijetla i sjene ono što čini ovu situaciju ekstremno zanimljivo. Osim toga, odlično će izgledati u hodnicima. Svakako ćete doprinijeti tome da unesete toplinu, zato što gotovo da se stvara dojam da je u pitanju ručni rad. Skoro pa se čini da je u pitanju neka vrsta reakcije na (pretjeranu) digitalizaciju s kojom se suočavamo na dnevnoj razini.

Trend na koji smo skoro zaboravili: ‘Plaster’ zidovi unose toplinu u svaki prostor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap