Pretraga

U Beogradu se gradi nova autobusna stanica: Prostire se na površini od 9,2 hektara

A- A+

U Beogradu se gradi novi kompleks autobusne stanice koji se prostire na površini od 9,2 hektara. Na njemu će biti smješteno 65 perona i zgrada koja će povezivati autobusnu i željezničku stanicu. Projekt je to tamošnje arhitektonske tvrtke Proaspekt koja je pobijedila na javnom natječaju.

Autobusna stanica Novi Beograd

Autobusna stanica Novi Beograd | Screenshot: Youtube

Glavna beogradska autobusna stanica ovim će projektom promijeniti svoju poznatu lokaciju. Više neće biti na adresi Železnička 4 već će biti u Novom Beogradu, u Bloku 42. Ovo je drugo takvo premještanje nakon Drugog svjetskog rata. Projekt kompleksa autobusne i željezničke stanice u Novom Beogradu usvojen je na natječaju 2014. godine, za što je nagradu dobila beogradska arhitektonska tvrtka Proaspekt s timom koji su predvodili Milan i Vladimir Lojanica, piše Gradnja.

Radovi su službeno otvoreni u ožujku 2018. godine, a time je počela i realizacija prve faze buduće autobusne stanice – privremene zgrade koja je, prema projektu, zamišljena kao topla veza buduće autobusne i željezničke stanice. Ta je zgrada od oko 1.200 kvadrata bruto površine namijenjena za prodaju karata i najneophodnije administrativne i komercijalne djelatnosti, a posao na njezinoj izgradnji dobila je lazarevačka tvrtka Bauwesen.

Zgrada na peronu od 25.000 m2

Prema Nacrtu izmjena i dopuna Plana, nova autobusna stanica trebala bi imati 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno-polaznih za turističke linije. U pitanju je ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa, kao i još oko 30 parkirališnih mjesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini.

Nacrtom je predviđena i izgradnja prostora perona i javne garaže s minimalno 200 parkirališnih mjesta s ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića, kao i velike taksi stanice. Dio kompleksa željezničke stanice trebao bi zauzeti površinu od 3,5 hektara.

Izdvojeni članak

Potpisan ugovor u Rijeci: Napokon se kreće u izgradnju novog autobusnog kolodvora

Također, predviđena je i izgradnja staničnog trga koji će gledati prema ulici Antifašističke borbe, dok će glavna zgrada na stanici, od 25.000 kvadratnih metara, biti izgrađena između trga i prostora perona. Nova stanica će sadržavati i prateće objekte kao što su benzinska postaja, supermarket i brojni ugostiteljski objekti. Također, postavit će se i klupe, osvjetljenje, slavine s vodom i pješačke staze.

Projekt autobusne stanice Novi Beograd gradi se kroz javno-privatno partnerstvo Grada Beograda i tvrtke BAS koja upravlja postojećom glavnom autobusnom stanicom u Savamali. Rok za izgradnju nije poznat. U Hrvatskoj se također gradi veliki autobusni kolodvor, u Rijeci, o čemu više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap