Pretraga

I vi se borite s neurednim ormarima? Evo kako do urednih i preglednih polica!

A- A+

Koliko god prostora imali, koliko god velike ormare nabavili i koliko god se trudili redovito ih čistiti, mjesta nikad dosta. Uvijek fali još malo kako bi sve uspjelo stati bez imalo guranja i forsiranja. I naravno, bilo bi jako lijepo kada bi sve bilo pregledno. No, kako to postići?

Walk in closet, foto: Pexels; Max Vakhtbovych

Imati uredne ormare je vjerojatno san svake odrasle osobe – san, ali rijetko kome i java. Problema s ormarima ima milijun. Od toga da je teško uopće pronaći mjesta za ormare, pa do toga da stvari u ormarima ima puno i previše. Čak i kada nekako uspijete sve unutra ugurati, šanse da to bude organizirano i uredno su gotovo pa nikakve.

Ako ste se prepoznali u svemu do sada, došli ste na pravo mjesto. U ovom članku ćemo vas provesti kroz nekoliko koraka koji bi vam trebali pomoći da riješite sve svoje probleme. Kako je za Architectural Digest rekla Shira Gill, profesionalna organizatorica ormara i ekspert za dizajn, postoji pet koraka koje je potrebno slijediti:  raščistiti, urediti, organizirati, nadograditi i održavati.

Nešto direktnije su Pamela Meluskey and Larisa Bright, osnivačice tvrtke Settled, koja se bavi upravo organizacijom ormara. One smatraju da morate proći kroz ovih šest koraka, kako biste uspjeli riješiti problem s ormarom:

Izdvojeni članak

Organizacijom kupaonice stvorite oazu dobrog stila

 1. Izvadite sve van – očistite svaku policu!
 2. Podijelite sve svoje stvari po kategorijama, a stvari koje vam više ne koriste stavite sa strane na hrpu za donacije
 3. Odredite kako ćete spremiti određenu kategoriju (kutije, vješalice, itd.)
 4. Izmjerite prazne ormare i pronađite idealan raspored za stvari
 5. Vratite sve u ormare, u odgovarajuće kutije
 6. Označite sve!

Osim samih ormara, bitno je paziti i na stvari koje se nalaze u ormarima. Svi preporučuju da nikad nemate ormare do kraja nakrcane, već da ih držite na negdje 80% popunjenosti. To ćete najjednostavnije uspjeti ako svaki put kad kupite nešto novo, provjerite imate li sada nešto viška. Stare stvari koje vam više ne služe zaista nije potrebno držati u ormarima.

Ako dvojite između toga treba li vam nešto ili ne, Gill savjetuje da si postavite sljedeća pitanja. Tada ćete znati treba li vam to zaista, ili je vrijeme za doniranje.

 • Poboljšava li ova stvar moj život?
 • Pristaje li mi ova stvar trenutno?
 • Bih li bila uzbuđen/a za nositi ovu stvar ako/kad bi se okolnosti promijenile?
 • Bih li kupio/la ovu stvar po punoj cijeni danas?

Organizacija

Sljedeća bitna stvar jest – organizacija odjeće. Gill preporučuje da stvari koje nosite svakodnevno ili često držite pri ruci, a formalnu, sezonsku i odjeću koju nosite u posebnim prilikama stavite na kraj ormara, na onu visoku policu ili na neko drugo mjesto. Možete isto tako organizirati odjeću koja stoji na vješalicama, po tipu, stilu i boji.

Meluskey i Bright savjetuju da se fokusirate na kategorije – podijelite svoju odjeću i pogledajte što sve i imate. I onda po tome dalje radite plan. Ako se držite tog plana, bitno je da odjeću iz jedne kategorije ne razdvajate, već ih uvijek držite na istom mjestu. Tako ćete uvijek znati gdje vam što stoji.

Life hacks

Ako se pitate postoji li neka fora koja će vam omogućiti da imate više prostora nego što zapravo imate – postoji, i to nekoliko njih. Meluskey i Bright su velike pobornice svega što se može dodatno ubaciti u ormar, a da struktura ormara ne ovisi o njima. Gill pak naglašava sve benefite odlaska u vertikalu, posebice dodatne police na koje možete zatim slagati odjeću bez gužvanja.

Nekad se samo zaželite promjene u ormaru, a kako ju postići bez velikih troškova? Jednostavno kupite novi set vješalica (po mogućnosti drvene), čvrste kuke, nekoliko pregrada i kutije u kojima možete držati modne dodatke i sezonske stvari. Nemojte samo pretjerati – i Gill kaže da bi fokus trebao biti na kvaliteti, ne na količini. Predlaže sljedeće tehnike.

 • Koristite mape kako biste organizirali večernje torbice i novčanike
 •  Torbe možete objesiti na velike kuke, a mali modni dodaci se mogu spremiti u kutije
 • Cipele držite na otvorenoj polici van kutija, uredno poslagane – kako biste uvijek znali što točno imate i kako to nositi. Japanke, natikače i tenisice možete držati i u okrugloj košari na podu za lagan pristup
 • Lijepe kutije i košare možete iskoristiti kako biste tamo spremili rukavice, šalove i ostale dodatke. Tu možete napraviti podjelu i po stilu te boji, kako bi sve bilo uredno i jednostavno.
Copy link
Powered by Social Snap