Pretraga

Video: Arhitekt Ardijan Karlo Gashi o Grand Park Hotelu u Rovinju

A- A+

Ardijan Karlo Gashi, arhitekt je koji je javnost u svojoj kratkoj, ali perspektivnoj karijeri, uspio zainteresirati svojim arhitektonskim rješenjima za nogometni stadion na zagrebačkoj Kajzerici, a gledatelje prvog Bauštela.hr podcasta počastio je svojim gostovanjem. U podcastu je ispričao nekoliko zanimljivih stvari o Grand Hotel Parku u Rovinju, jednom od najluksuznijih hotela na Jadranu.

Pričajući o važnosti i utjecaju arhitekture na čovjeka, voditelj podcasta Bauštela.hr Marko Matijević spomenuo je Gashiju jednu anegdotu vezanu uz posjet Grand Park Hotelu u Rovinju. Voditelj je bio oduševljen ovim hotelom. Na njega je on ostavio dojam nevjerojatne slobode, kreativnosti i ljepote u kontekstu samog prostora. Za tu ljepotu rekao je da nije svakidašnja i da je izvan svih okvira.

Arhitekt se zatim uhvatio priče o tome kako prostor iz ljudi može iznjedriti emocije. Za njega je veličina samog prostora pokazatelj slobode i moći, a primjer toga je upravo Grand Park Hotel. Primijetio je kako je svakom čovjeku dovoljan prostor visine od dva i pol metra jer se nitko neće lupati glavom o strop, ali potrebno je u cijelu priču uključiti emocije i razmišljati šire. Stropovi u Grand Park Hotelu nalaze se na visini od 5 do 6 metara. Ovdje pogledajte još neke zanimljive informacije o Rovinju.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li za što je nekoć služila ura smještena na rovinjskom gradskom trgu?

– Današnji hotel izgrađen je na mjestu starog hotela za kojeg su mi roditelji uvijek govorili da je bio jako lijep. Da, ta zgrada je bila kvalitetna, ali kada imaš lokaciju koja je stvarno jedinstvena, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu, čovjek ima priliku tamo napraviti nešto što će tom gradu (Rovinju) dati na važnosti, zaključio je arhitekt Gashi.

Dodao je da takva terasasta građevina koja na toj lokaciji otvara vizuru prema gradu zapravo pokušava impresionirati svoje goste i prihvatiti ih na najbolji mogući način, iako je u toj priči grad ipak bitniji od hotela.

Još zanimljivih tema s područja arhitekture možete pogledati u cijelom podcastu ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap