Pretraga

[VIDEO] Javnosti konačno otkriveno novo lice zapuštene gradske zone: Revitalizacija Gredelja

A- A+

Zapuštena industrija u centru Zagreba mogla bi postati urbano središte grada. Svoju viziju revitalizacije zagrebačkog Gredelja arhitekti su premijerno prikazali na europskoj konferenciji REUSE ARCHITECTURE. Na tek 15 minuta hoda od strogog centra grada leži 45 hektara potencijala grada Zagreba čija revitalizacija već godinama željno iščekuje.

Revitalizacija zapuštene tvornice Gredelj | foto: 3LHD

Površina između Branimirove i Vukovarske te autobusnog i željezničkog kolodvora mogla bi dobiti sasvim novo lice i tako postati urbano središte grada nadomak strogog centra Zagreba.

Arhitektonski studio 3LHD premijerno je prikazao svoj film o revitalizaciji zone tvornice Gredelj. Njihovim planom zapuštene tvorničke hale nadomak centra grada postale bi urbano središte po uzoru na europske metropole.

Vizija revitalizacije industrije u centru grada temeljena je na brojnim studijama koje su od 1995. godine pa sve do danas radili stručnjaci iz različitih područja. Prostor Gredelja, navodi Marko Dabrović iz 3LHD-a, danas se neadekvatno koristi, a njegova vlasnička struktura pogodna je za razvoj i uspješnu revitalizaciju poput onih u Zürichu ili Münchenu.

Revitalizacija zapuštene tvornice Gredelj | foto: 3LHD

Jezgra grada vapi za temeljitom obnovom

Širenje grada Zagreba u 20. stoljeću otvorilo je brojna pitanja o njegovoj infrastrukturi, prometnoj povezanosti i razvoju središta grada. Prošlogodišnji potresi dodatno su naglasili potrebu objekata u samom centru.

Brojni zapušteni objekti u centru grada predstavljaju jedinstvenu priliku dugoročnog planiranja. Zona koja obuhvaća područje nekadašnje tvornice Gredelj, a koja leži na površini od 45 hektara, dvostruko je veća od stare jezgre Dubrovnika, a tek 15 minuta hoda dijeli ju od strogog centra grada.

Revitalizacija zapuštene tvornice Gredelj | foto: 3LHD

‘Podizanje’ željeznice iz pješačke zone

Konstrukcija Gredelja predstavlja jedinstvenu priliku rješavanja jednog od glavnih urbanističkih problema Zagreba – povezivanje južnog i sjevernog dijela grada, a primjenom suvremenih urbanističkih i arhitektonskih metoda ovaj dio grada postao bi održiva urbana zona koja će svojim stanovnicima nuditi bolju kvalitetu života neovisno o njihovoj dobi i životnom stilu.

Jedna od ideja studija 3LHD, kojom bi se poboljšao protok prometa u središtu grada, podizanje je željezničkog prometa čija je infrastruktura na određenim dijelovima već tako organizirana. Zona Gredelja tako bi postala ugodna pješačka zona u središtu grada. Rekonstrukcijom infrastrukture javnog prijevoza Zagreb bi postao europska metropola privlačna za život kako poslovnim ljudima, tako i mladima i studentima.

Revitalizacija zapuštene tvornice Gredelj | foto: 3LHD

Oživljavanjem i prenamjenom nekadašnje industrijske zone grad bi očuvao svoju povijest istovremeno kreirajući novo održivo lice postojećih objekata. Tako bi nekadašnji Paromlin postao nova gradska knjižnica.

Osim knjižnice, revitalizirana zona Gredelja dobila bi i dodatne sadržaje poput parkova i zelenih površina, gradske tržnice, kazališta i muzeja. Projekt revitalizacije Gredelja predstavlja gradsko, urbano i državno pitanje interesa.

– Ovo je trenutak u kojem se pokazuje potreba dugoročno društveno odgovornog i socijalno osvještenijeg planiranja koje će objediniti sve struke u boljem promišljanju prostora na dobrobit grada Zagreba i njegovih građana, zaključuju.

Copy link
Powered by Social Snap