Pretraga

Zemlja divova: Island će drastično promijeniti izgled prenošenja električne energije

A- A+

Transformacija dalekovoda zauvijek će promijeniti vizuru Islanda. Zemlja divova projekt je čiji je glavni cilj izgradnje dalekovoda divova koji će Islandom prenositi električnu energiju, a istovremeno biti i atrakcija. Male promjene u čeličnim konstrukcijama rezultirat će stvaranjem novog zauvijek promijenjenog izgleda dalekovoda.

dalekovodi island

Zemlja divova | foto: Choi i Shine Architects

Novi dizajn transformirat će stupove dalekovoda u divove islandskog pejzaža.

Arhitektonski ured Choi i Shine osmislio je novi izgled dalekovoda za Island. Riječ je o projektu ‘Zemlja divova’ koji uobičajene dalekovode transformira u ljude divove koji prenose električnu energiju diljem Islanda. Riječ je o malim promjenama čelične konstrukcije koje će imati veliki utjecaj na izgled stupova za prenošenje struje.

– Ove figure postat će spomenici u krajoliku, navode arhitekti te dodaju kako će visoki stupovi postati nezaboravno iskustvo koje dalekovode podiže na nešto više od pukog funkcionalnog dizajna nužnosti.

Figure se mogu preoblikovati tako da njihov položaj odgovara krajoliku u kojem se nalaze, da njihove geste budu prikladne, smatraju arhitekti iz ureda Choi i Shine.

– Dok se nošeni električni vodovi uspinju uz brdo, dalekovodi mijenjaju držanje, oponašajući penjača, objašnjavaju arhitekti.

dalekovodi

Zemlja divova | foto: Choi i Shine Architects

Nova ‘ljudska’ forma dalekovoda

Usprkos brojnim mogućnostima kreiranja novih dalekovoda arhitekti su se odlučili na jednu, ali izmjenjivu formu. Svaki stup kreiran je prema modelu ljudskog tijela, s torzom i udovima. Ovaj dizajn omogućava mnoge varijacije ovisno o tipu krajolika u kojem se dalekovodi nalaze. Pomični zglobovi namještaju se prema potrebama namještanja kabela koji prenose električnu energiju.

– Troškovi izgradnje identični su prijašnjim zbog identičnog procesa proizvodnje i jednostavne nove konstrukcije dalekovoda, objašnjavaju arhitekti.

Svaki stup visok je otprilike 40 metara. Njegova širina varira ovisno o načinu na koji je postavljen, to jest prilagođen krajoliku u kojem se nalazi. Svaki stup postavlja se na isti način, slažući od dna prema vrhu unaprijed sastavljene dijelove.

dalekovodi

Nacrt dalekovoda | foto: Choi i Shine Architects

 

Copy link
Powered by Social Snap