Pretraga

Bauštelizmi: Koja je razlika između flakserice i flekserice?

A- A+

Flakserica i felkserica su dvije vrste alata kojima je ime jako slično, a funkcije jako različite. Osim razlika imaju i sličnosti, recimo da su oba opasna za neoprezno koristiti. Postoji nekoliko vrsta i jednog i drugog.

Alati | Unsplash

Flakserica ili flekserica, što je što? Sigurno ste puno puta čuli i zbunili se ako ne znate da su to dva različita stroja. Za korištenje oba stroja preporučuje se nošenje vizualne zaštite (naočale, maske) zbog velike rotacijske brzine kojom režu i čestica koje lete na sve strane. Također, mogu biti jako opasne ako prilikom korištenja dođu u kontakt s ljudskim tijelom. Preporučuje se i korištenje zaštite protiv buke, pogotovo prilikom korištenja flekserice.

Flakserica

Flakserica je motorni trimer za travu koji je dobio ime flakserica prema flaksu, to jest, nazivom za plastičnu žicu pomoću koje reže. Postoje tri vrste flakserica: benzinske, akumulatorske i električne.

Benzinske flakserice nude najveću snagu i neovisnost. Mogu kositi sve, od lagane trave do šikara. Velika većina trimera za travu je 2-taktna, radi na mješavinu benzina i ulja (najčešće u omjeru 1:50 u korist benzina). Kod 4-taktnih trimera se odvojeno ulijevaju ulje i benzin, što komplicira održavanje. Nude manje vibracije i veći okretni moment.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Rakete za bušenje: Alat kojim se probija zemlja, a ne oštećuje se okolna površina

Akumulatorske flakserice nude neovisnost benzinskih trimera, uz manju buku, bez ispušnih plinova i manje vibracije. Kod većine proizvođača jedna baterija vrijedi za sve uređaje, tako da se treba samo jednom kupiti. Praktičnije su za manje površine jer baterija traju od 30 do 60 minuta. Lakše se održavaju nego benzinske jer imaju elektromotor. Paljenje je također jednostavno, na gumb. Imaju manju snagu od benzinskih trimera, uz nešto veću cijenu.

Motorni trimer (flakserica) | Screenshot/YouTube

Električne flakserice rade na elektromotor kao i akumulatorske, ali nemaju bateriju. Njima je potreban konstantan izvor struje pa se za sobom mora konstantno vući kabel. Laki su za održavanje, povoljni, manje su težine. Također, proizvode manje buke i vibracija za razliku od benzinske flakserice.

Ovisno o veličini i zahtjevnosti travnjaka preporučuje se korištenje određene vrste flakserice. Benzinski trimer je najprilagodljiviji svim situacijama, pogotovo onim zahtjevnijim. Električni trimeri s kablom preporučuju se na malim travnjacima (do 200 kvadrata) zbog ograničenosti kretanja. Akumulatorski trimeri preporučuju se na travnjacima do 600 metara kvadratnih, ali za travnjake koji se redovno održavaju. Za šikare od 600 kvadrata trebat će vam ipak snažniji motor na benzin.

Flekserica

Flekserica je kutna brusilica koja ima razne primjene. Idealan je alat za razne poslove brušenja, poliranja i skidanja hrđe. Pogodan je za izglađivanje kamena i metala. Neke metalne površine imaju oštre vrhove ili rubove zbog varova ili rezova pilom. Za izglađivanje tih površina možete se poslužiti brusnim diskom. Kutnu brusilicu možete upotrijebiti i za rezanje metala, kamena, betona i keramičkih pločica. Dostupni su mnogi nastavci s kojima kutnu brusilicu možete upotrebljavati na razne načine.

Izdvojeni članak

Vodoinstalateri su nam otkrili 5 genijalnih trikova za brzo i lako odčepljivanje odvoda

Dio flakserice koji reže je rezna ploča ili ‘šajba’. Šajbe se mogu podijeliti na dijamantne i klasične. Dijamantne rezne ploče se uvelike razlikuju od onih klasičnih, a tehnika izrade koja uključuje upotrebu dijamanata ih čini skupljima i izdržljivijima od klasičnih. Cijela ploča nije u potpunosti izrađena od dijamanata. Rub na sebi ima tanak sloj dijamanata što omogućuje lakšu penetraciju u materijal koji se reže. Pošto su dijamantne ploče izdržljivije od klasičnih ploča, one se u prvom redu upotrebljavaju za rezanje čelika, betona, asfalta, keramike, pa čak i plastike.

Kutna brusilica (flekserica) | Screenshot/YouTube

Klasične rezne ploče se upotrebljavaju znatno češće od dijamantnih zbog cijene i različitih primjena. One se sastoje od nekoliko dijelova. U sredini ploče je čelični prsten koji služi za montiranje ploče na fleksericu. Dvije sigurnosne mrežice su ispod i iznad materijala za rezanje, a sprječava trganje ploče i rezni materijal na rubu ploče.

Debljina reznih ploča je jedan od čimbenika koji utječe na kvalitetu reza. U praksi se zna dogoditi, posebno kod kućnih majstora, da brusnom pločom režu materijal za što je potrebno više snage i vremena. Brusne ploče su namijenjene za brušenje, a rezne za rezanje. U pravilu, što je ploča tanja, rezanje je preciznije i bolje, a materijal se manje troši.

Brusne ploče služe za obradu oblika i korekciju metalnih i drvenih materijala. Na primjer, površina mnogih predmeta mora biti glatka i polirana, a za korekciju oblika treba koristiti brusne ploče. Brusne ploče se koriste za okove, brušenje ivica odljevaka, uklanjanje hrđe, bljeskanje, popravak površinskih nedostataka i slične popravke.

Copy link
Powered by Social Snap