Pretraga

Vodoinstalateri su nam otkrili 5 genijalnih trikova za brzo i lako odčepljivanje odvoda

A- A+

Nečistoće, masnoće i ostaci hrane, talog od kave, ostaci sapuna i deterdženta, dlake. Upravo smo nabrojali najčešće uzročnike začepljenja odvoda, a u isto vrijeme radi se o stvarima koje su nam toliko svakodnevne da zaboravimo kako njima baratamo dok ne dođe do problema. Međutim, ako se radi o djelomičnom začepljenju postoje postupci čišćenja bez intervencije majstora i to sredstvima iz kućne radinosti.

Odčepljivanje odvoda | Foto: Screenshot, Youtube

Stručnjaci iz tvrtke Vodoinstalater Osijek sastavili su popis najdjelotvornijih načina za odčepljivanje odvoda, a podrazumijevaju korištenje sredstava koja najčešće svi imamo u kuhinji.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je, uz brojna druga korisna svojstva, i odlično sredstvo za čišćenje odvoda. Nevjerojatno je koliko benefita ova korisna tvar ima, stoga ju apsolutno preporučujemo imati u kućanstvu u svakom trenutku. Da biste pročistili vašu odvodnu cijev, dovoljno je usuti nekoliko žličica sode bikarbone u odvod i isprati cijev vrućom vodom. Vruća voda sama po sebi bolje ispire odvod od masnoća i ostalih nečistoća, a u kombinaciji sa sodom bikarbonom može sasvim lijepo očistiti odvod koji će, zbog sodinog svojstva neutralizacije mirisa, također i puno bolje mirisati nakon tretmana.

Vrela voda

Vrela voda puno bolje od hladne vode djeluje na masnoće i ostale nečistoće koje se talože u odvodnim cijevima. Osim što u nekim slučajevima vrela voda može sama ukloniti začepljenje, pomoću nje možete i spriječiti začepljenje na način da ju nakon, primjerice, pranje suđa ostavite malo da teče. Velika je šansa da ćete na taj način spriječiti ili barem značajno usporiti nakupljanje masnoća i ostalih nečistoća u odvodu. Možda se iznenadite rezultatima i protočnošću vašeg odvoda zbog primjene ove najjednostavnije moguće metode za koju vam doslovno ne treba ništa osim vrele vode.

Ocat

Ocat je još jedno popularno sredstvo za razne primjene u kućanstvu. Jedna od primjena za koju ga možete koristiti je i odčepljivanje odvoda. Ako se odlučite na ovu metodu, uzmite jednu čašicu octa i uspite ju u odvod. Nakon što ste ju usuli u odvod, pričekajte 30-ak minuta, a zatim ju isperite vrućom vodom. Vruća voda i ocat zajedničkim snagama mogu ukloniti nastale nečistoće.

Soda bikarbona i ocat

Ako želite još jači učinak, usipajte sodu bikarbonu i ocat u odvod i pustite neko vrijeme da se zapjene, reakciju ćete primijetiti odmah. Ova kombinacija je, kad gledamo sastojke iz domaćinstva, možda i najjače sredstvo za odčepljivanje odvoda (uz limunsku kiselinu). Slobodno ostavite neko vrijeme tako, a ako ovo radite navečer, slobodno ostavite mješavinu da djeluje do jutra, a zatim isperite vrućom vodom.

Soda bikarbona i sol

Soda bikarbona i sol također su solidna kombinacija nakon čije primjene je odvod potencijalno očišćen od nečistoća. Uspite pola čaše soli i pola čaše sode bikarbone u odvod, ostavite 20-30 minuta da djeluje i isperite vrućom vodom. Rezultat bi trebao biti vidljiv brzo.

Izdvojeni članak

Ugradbena ili obična wc školjka?

Soda bikarbona i limunska kiselina

Limunska kiselina, u kombinaciji sa sodom bikarbonom, moćna je smjesa koja će u kratkom roku rastopiti sve što se nataložilo u cijevi. Predlažemo da usipate pola čaše limunske kiseline i pola čaše sode bikarbone u odvod. Na to dodajte vruću vodu, jedna čaša bit će dovoljna. Reakciju ćete primijetiti odmah, a nakon 10-15 minuta isperite odvod vrućom vodom, primijetit ćete veliku razliku u protočnosti. Osim toga, limunska kiselina fino miriše, stoga će njenom primjenom i neugodni mirisi iz odvoda biti neutralizirani i uklonjeni.

Slavina | Foto: Unsplash

Postupak čišćenja

Iz Vodoinstalatera Osijek za efikasno čišćenje odvoda sredstvima iz kućanstva preporučuju sljedeći postupak:

  1. uspite sol i sodu u odvod
  2. dodajte ocat i pustite smjesu da se pjeni otprilike minutu
  3. uspite vruću vodu

– Ukoliko želite jači efekt, preporučujemo ovo učiniti navečer i ostaviti smjesu u odvodnoj cijevi kako bi djelovala preko noći te ujutro isprati vrućom vodom. Ako nakon nekoliko pokušaja i dalje ne možete odčepiti odvode, možda će biti najpametnije priznati poraz i posao prepustiti stručnjacima za odčepljivanje odvoda ili ovlaštenom vodoinstalateru. Previše vašeg truda, u najboljoj namjeri, može trajno oštetiti cijevi ili spojnice, kažu Osječani.

Vodoinstalateri su nam otkrili 5 genijalnih trikova za brzo i lako odčepljivanje odvoda
Share via
Copy link
Powered by Social Snap