Pretraga

Biser Jadrana dobit će novi hotel: Stručnjaci objasnili kako će formirati, zabrtviti i osigurati njegova građevna jama

A- A+

U samom srcu bisera Jadrana planira se gradnja objekta ugostiteljsko-turističke namjene, hotela kategorije pet zvjezdica. Novi opatijski hotel Keight imat će pet nadzemnih etaža, a zbog predviđenog ukopavanja građevine potrebno je formirati, osigurati te zabrtviti privremenu građevnu jamu dubine 15 metara.

hotel keight

Hotel Keight, Katarina Line | foto: Geotech

Projekt izgradnje Hotela Keight Katarina Line predstavila je tvrtka Geotech d.o.o. čije su specijalnosti projektiranje, nadzor i savjetovanje u geotehničkom inženjerstvu.

Središte Opatije postat će bogatije za još jedan hotel s pet zvjezdica. U samom srcu bisera Jadrana planira se gradnja objekta ugostiteljsko-turističke namjene, novog Hotela Keight Katarina Line. Projektom se obuhvaća planirana izgradnja hotela oblika izduženog kvadra s pet nadzemnih etaža, a zbog predviđenog ukopavanja građevine potrebno je formirati, osigurati te zabrtviti privremenu građevnu jamu dubine 15 metara.

Predviđena lokacija gradnje omeđena je Ulicom Velog Jože, Hotelom Opatija, gradskom vilom te Trgom Vladimira Gortana.

hotel keight

Pogled s krova budućeg hotela Keight | foto: Geotech

Građevna jama Hotela Keight

U pet nadzemnih etaža hotela Keight smjestit će se predvorje hotela, restoran s kuhinjom te smještajne jedinice. Hotel će svojim posjetiteljima nuditi i kućice na krovnoj terasi te dvije podzemne etaže s dodatnim sadržajem poput wellnessa, dvorane za razna događanja te podzemne garaže.

Zbog zahtjevnih geoloških, hidrogeoloških te urbanističkih uvjeta, kao i predviđenog ukopavanja građevine, iz Geotecha navode plan formiranja, osiguravanja te brtvljenja privremene građevne jame dubine do 15 metara.

hotel keight

Vizualizacija wellnessa budućeg Hotela Keight | foto: Geotech

Kako bi se formiranje građevne jame uspješno izvelo provedeni su inženjerskogeološki i geotehnički radovi koji su uključivali prospekcije terena, bušenje s jezgrovanjem, ispitivanje vodopropusnosti, mjerenja razine podzemnih voda, determinacije jezgre, laboratorijska ispitivanja uzoraka te obradu podataka prikupljenih tijekom istraživanja.

Po završetku radova i provedene analize podataka utvrđeno je da istraživanu lokaciju izgrađuju naslage pokrivača do dubine od 5,50 metara ispod kojih se nalaze stijenske mase vapnenca i breče.

hotel keight

3D model budućeg Hotela Keight | foto: Geotech

Brtvljenje građevne jame

Kako bi se projekt izgradnje budućeg Hotela Keight realizirao potrebno je formirati građevnu jamu ispod razine podzemne vode. Brtvljenjem građevne jame osigurat će se suhi uvjeti u fazi izvođenja radova izgradnje hotela.

– Brtvljenje građevne jame unutar naslaga pokrivača provodi se izvedbom sekantnih mlazno injektiranih stupnjaka promjera D = 700,0 milimetara, na osnom razmaku 0,40 – 1,00 metara. Injektiranje se izvodi primjenom jednofluidnog sustava (CCP). Predviđena je izvedba 163 mlazno injektirana stupnjaka, duljine od 1,0 do 8,0 metara, objašnjavaju iz Geotecha.

Izdvojeni članak

Petram Resort Savudrija: Krovni bazen oduševljava, ali prethode mu važni geotehnički radovi

U sljedećem koraku pristupa se konsolidacijskom injektiranju stijenske mase, odnosno formiranju brtvene injekcijske zavjese. Injektiranjem stijenske mase cementnom suspenzijom pod pritiskom, objašnjavaju iz Geotecha, doći će do  ispunjavanja sustava diskontinuiteta čime se osigurava vodonepropusnost predviđenog iskopa.

hotel keight

Razvijeni pogled na brtvljenje građevne jame | foto: Geotech

Posljednji korak – osiguranje jame

Nakon završetka postupka brtvljenja započinje izvedba osiguranja privremene građevne jame. Taj se postupak, objašnjavaju iz Geotecha, provodi izvedbom armiranobetonske pilotske stijene od bušenih pilota promjera 620,0 milimetara, na osnom razmaku od 1,40 metra.

U slučaju privremene građevne jame budućeg Hotela Keight planirana je izvedba 101 armiranobetonskog bušenog pilota, duljine od 4,0 do 11,0 metara. Kako bi se pilotska stijena i građevna jama osigurale predviđa se ugradnja samobušivih sidara nosivosti 40,0 i 63,0 tone u duljini od 3,0, 6,0, 9,0 i 12,0 metara na generalnom rosteru od 2,50 puta 2,50 metara.

hotel keight

Vizualizacija osiguranja građevne jame budućeg Hotela Keight | foto: Geotech

– Usporedno s ugradnjom samobušivih sidara, na lice građevne jame predviđena je ugradnja mlaznog betona u dva sloja, debljine po 5,0 centimetara, između kojih se postavlja armaturna mreža Q-188 u jednom sloju, dodaju iz Geotecha.

Kao dio projekta osiguranja privremene građevne jame budućeg Hotela Keight u Opatiji stručnjaci su obratili pozornost i na pitanje osiguranja temeljne ploče na djelovanje uzgona.

– S obzirom na to da vlastita težina građevine nije dovoljna za dostatnu otpornost na djelovanje uzgona predviđena je izvedba 52 armiranobetonska bušena pilota, duljine 4,0 m, za osiguranje temeljne ploče na djelovanje uzgona, navode iz Geotecha.

Biser Jadrana dobit će novi hotel: Stručnjaci objasnili kako će formirati, zabrtviti i osigurati njegova građevna jama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap