Pretraga

Bivša vojarna postaje novi koncertni prostor, skate park i dvorana za penjanje

A- A+

Prostor bivše vojarne Bribirskih knezova u gradu Šibeniku uskoro bi mogao postati novo okupljalište mladih. Naime, prema idejnom projektu na toj lokaciji trebao bi nastati ‘Centar za mlade’ s brojim atrakcijama. Ipak, izgleda da je dio mladih ipak izostavljen.

šibenik

Šibenik foto: Josipa Vrankulj | baustela.hr

Projekt ‘Centar za mlade’ priprema se za prijavu za EU fondove.

Idejni projekt ‘Centar za mlade’ prezentiran je javnosti, a riječ je o projektu izgradnje centra u kojem će mladi u Šibeniku moći na jednom mjestu uživati u brojnim aktivnostima, od skate parka, do koncerata.

– Centar za mlade obuhvaća prenamjenu prostora bivše vojarne gdje bi bio smješten društveno-sportski sadržaj koji bi obuhvaćao koncertnu dvoranu, sportsko–penjačku dvoranu, prostor za radionice i skate park. Namjera nam je preobraziti ovo derutno i zapušteno područje te ga staviti u funkciju. Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade u ovom djelu grada. Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, izgrađen je Trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija. Također, u blizini je Fakultet energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Izdvojeni članak

Revitalizacija i/ili problemi: Kako je europski novac promijenio vizuru Šibenika

Od koncerata na zatvorenom do joge na otvorenom…

Nastanak projekta objasnio je pročelnik Upravnog odijela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura. Naime, kako navodi Mišura, Šibeniku nedostaje zatvoreni koncertni prostor, a sportski klubovi inicirali su potrebu za formiranjem penjačke dvorane za slobodno penjanje. Procijenjena vrijednost projekta je 30 milijuna kuna,dodaje Mišura.

Cilj arhitekata stvaranje je novog urbanog prostora povezivanjem različitih sadržaja, piše Šibenski.hr. Projekt su osmislili arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak, a njime je predviđeno formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta. Prostor je zamišljen kao mjesto koje bi, osim za koncerte, mlade okupljao i kroz dodatni sadržaj, a ideja je da se koristi na svakodnevnoj bazi. Prostor nekadašnje kotlovnice zamišljen je kao sportska penjačka dvorana i prostor za radionice, a dodatan sportski sadržaj trebao bi se nać i na otvorenom.

šibenik centar za mlade

Centar za mlade | foto: Screenshot HRT

…ali bez udruga mladih

No, u cijelom su projektu možda ipak zaboravljeni upravo mladi. Naime, iz udruga se već godinama upozorava na manjak prostora za mlade u gradu. Prema trenutnoj situaciji udruge ni sada neće dobiti svoj prostor.

Šibenska udruga mladih ne zna i tek sada čuje da je u planu ikakav centar za mlade, iako smo na svim prethodnim inicijativama u kojima su se rješavala pitanja vezana za mlade, itekako sudjelovali. Ovaj puta na niti jedan način nismo bili uključeni u planiranje prostora ili neke druge korake. Centar za mlade je apsolutno potreban, jer su mladi u ovom gradu nezbrinuti i uvijek su se za to pitanje nudila polovična rješenja. Dakle, apsolutno pozdravljam ideju izgradnje novog urbanog centra za mlade, ali nadam se da Grad planira u izgradnju centra uključiti baš mlade osobe, pojedince, a ne samo udruge, rekla je za Radio Šibenik Maja Šintić iz Šibenske udruge mladih.

vojarna

Bivša vojarna Bribirskih knezova | foto: Facebook Bivša vojarna Bribirskih knezova

Copy link
Powered by Social Snap