Pretraga

Fascinantne dubrovačke zidine: Zadnje izmjene napravljene prije 400 godina

A- A+

Kada govorimo o bitnim povijesnim građevinama u Hrvatskoj, na vrhu liste moraju biti stara jezgra Dubrovnika i zidine koje ju okružuju. Turisti iz cijeloga svijeta dolaze vidjeti obalnu utvrdu srednjega vijeka koja dan danas postoji i izgleda isto kao i prije 400 godina. Moćne zidine okružuju grad dužinom gotovo dva kilometra, a izdržale su stotine godina prirodnih nepogoda.

Dubrovnik | Unsplash

Dubrovnik je jedna od najpopularnijih hrvatskih destinacija za turiste. Turisti iz cijelog svijeta dolaze osjetiti dašak povijesti u dubrovačkoj staroj jezgri i njezinim zidinama. Zidine su građene nekoliko stoljeća, paralelno s razvijanjem grada kao trgovačke velesile. Tadašnja Dubrovačka Republika bila je primorana izgraditi ogromne zidine oko grada kako bi se lakše obranila od napada. Najraniji dokazi postojanja zidina su iz 9. stoljeća kada su grad opkolili Saraceni. Dubrovnik se odupirao opsadi 15 mjeseci i uspješno se obranio. Tada je grad imao zidine samo na istočnoj strani.

Izdvojeni članak

Rimljani su revolucionarizirali građevinarstvo: Njihovi mostovi još su uvijek u funkciji

Zidine su nadograđivane nekoliko stoljeća

Grad se u jednom trenutku odvojio od kopna morskim kanalima, ali je u 13. stoljeću ponovno spojen. Dubrovčani su morske kanale ispunili zemljom i spojili grad s kopnom. Grad je tada bio potpuno okružen zidinama. Sto godina kasnije, Dominikanski samostan spojen je s kompleksom zidina. U 14. stoljeću izgrađeno je 15 kula kao dodatno osiguranje u slučaju opsade.

Današnji izgled zidina oblikovao se u razdoblju od pada Carigrada 1453. do razornog potresa 1667. godine. To doba poznato je kao ‘Zlatno doba Dubrovnika’. Zidine su duge 1.940 metara, a visina im dosiže čak 24 metra. Vanjski zidovi zidina debljine su od četiri do šest metara, a unutarnji od jedan i pol do tri metra.

Brojne kule osigurale su grad od neprijateljskih osvajanja

Zidine su prvi puta dodatno pojačane u 14. stoljeću s 15 novih kula. Danas se sastoje od glavnog gradskog zida, tri tvrđave, šesnaest kula, tri predziđa s nizom toreta, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja (kantonate, tri jarka, dvije predutvrde), tvrđave te valobrana i dva gradska podizna mosta sa strane Pila i Ploča, koji su se noću podizali i tako zatvarali ulaz u grad.

Kula Minčeta | Screenshot/Youtube

Kula Minčeta nalazi se na najvišem sjeverozapadnom uglu grada i visoka je 80 metara. Izgrađena je 1464. godine, a povod za izgradnju najveće kule bila je vijest o padu Carigrada 1453. godine. Legenda kaže kako je tijekom gradnje ponestalo kamena pa ‘svatko tko je dolazio iz smjera Gruža ili Ploča, morao sa sobom donijeti kamen u skladu sa svojom tjelesnom građom’.

Istočnu luku branila je kula Revelin. Izgrađena je 1462. godine zbog opasnosti od turskih napada. Kulu Svetog Ivana projektirao je dubrovački graditelj Paskoje Miličević, a štitila je staru gradsku luku.

Izdvojeni članak

[FOTO] Vještom dvojcu u Dubrovniku kaznena prijava za uništavanje javne imovine

Tvrđava Lovrijenac nalazi se na zapadnoj hridi izvan vanjskih zidina na 37 metara nadmorske visine. Na tvrđavi piše povijesna latinska izreka omiljena građanima, ‘Non bene pro toto libertas venditur auro’, što znači ‘Za svo blago ovog svijeta, sloboda se ne prodaje’.

Tvrđava Lovrijenac | Screenshot/Youtube

Grad ima nekoliko ulaza kroz zidine

Kroz povijest, dubrovačke zidine su imale četiri vrata: Vrata od Pila (zapad), Vrata od Ploča (istok), Vrata od Ribarnice (jugoistok) i Vrata od Ponte (jugoistok). Vrata od Buže otvorena su na sjevernom dijelu zidina 1908. godine za vrijeme austrijske vladavine.

Vrata od Ploča glavni su ulaz u Stari grad, a nalaze se na istočnoj strani. Ova vrata imaju isti most kao Vrata od Pila. Glavni ulaz u grad izgrađen je u 14. stoljeću. Most je građen prema prototipu mosta na Vratima od Pila, a dizajnirao ga je Ivan Sijenski. Kasnije je srušen i izgrađen je drveni pokretni most. Prelaskom ovog mosta dolazi se do tvrđave Revelin, a u nastavku se nalazi glavna ulica grada Dubrovnika – Stradun. Vrata Ploče imaju dvoja vrata, unutarnja i vanjska.

Vrata od Ploča | Screenshot/Youtube

Unutarnja pločanska vrata izgrađena su u romaničkom stilu i stvarno su mala. Iznad vrata stoji kameni kip dubrovačkog zaštitnika sv. Vlaha, također napravljen u romaničkom stilu. Za vrijeme austrijske okupacije krajem 19. stoljeća, uz njih su otvorena nova, veća vrata. Vanjska pločanska vrata sagradio je 1450. godine Simeone della Cava.

Vrata od Ponte projektirao je Juraj Dalmatinac, a izgradio Paskoje Miličević 1476. godine. Ova Vrata vode u luku dubrovačkog Starog grada. Na izlazu s desne strane se nalazi tvrđava Svetog Ivana.

Vrata od Pila nalaze se na mjestu nekadašnje tvrđave od Pila koja je postojala već 972. godine, a srušena je 1818. godine. Danas se vide ostaci te tvrđave između vanjskih i unutarnjih vrata. Vanjska vrata izgrađena su 1573. godine, a most je 1471. izgradio Paskoje Miličević.

Copy link
Powered by Social Snap