Pretraga

Odlučeno je: U Federaciji BiH zabranjena izgradnja malih hidroelektrana

A- A+

Zakonskim izmjenama zabranjena je gradnja malih hidroelektrana instalirane snage do uključivo 10 megavata (MW). U pitanju je velika pobjeda!

Ilustracija, foto: Unsplash; kazuend

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o električnoj energiji, te mu je omogućeno da stupi na snagu osmog dana od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH i Hercegovine, piše Al Jazeera Balkans.

Ovim zakonskim izmjenama zabranjena je gradnja malih hidroelektrana instalirane snage do uključivo 10 MW. Novim stavkom u članku 78. precizirano je da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane, osim za one na gravitacijskim vodovodima.

Izdvojeni članak

DiCaprio dao podršku aktivisticama iz BiH koje su uspjele spriječiti izgradnju mini-hidroelektrana

Razlika u instaliranoj snazi

Također, obrazloženo je zašto je odlučeno da je mala hidroelektrana (MHE) hidroenergetski objekt instalirane snage do uključivo 10 MW. Razlika između hidroelektrana i malih hidroelektrana je u instaliranoj snazi.

Prag snage koji odvaja hidroelektrane od malih hidroelektrana razlikuje se od zemlje do zemlje. U Europi se kao gornja granica sve više prihvaća kapacitet od 10 MW instalirane snage, što su podržali Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Europska komisija.

U pitanju je dosta bitna problematika u BiH, o kojoj se oglasio i slavni glumac Leonardo DiCaprio. Podsjećamo, DiCaprio je pozvao  vlasti u BiH da zaustave gradnju malih hidroelektrana. DiCaprio, poznat i kao veliki zagovornik zaštite okoliša, čestitao je na svojoj Facebook stranici aktivisticama iz Kruščice na priznanju Goldman Environmental Prize koja se još naziva i ‘zelenim Nobelom’, na svojoj Facebook stranici. Više o tome možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap