Pretraga

DiCaprio dao podršku aktivisticama iz BiH koje su uspjele spriječiti izgradnju mini-hidroelektrana

A- A+

Aktivistice iz Kruščice, mjesta nedaleko Viteza u Srednjoj Bosni, kontinuiranim prosvjedima su uspjele spriječiti izgradnju dviju mini-hidroelektrana. Leonardo DiCaprio, slavni holivudski glumac, čestitao je pritom aktivisticama na priznanju Goldman Environmental Prize koja se još naziva i ‘zelenim Nobelom’.

Foto: Društvene mreže

Leonardo DiCaprio, slavni holivudski glumac, ponovno je vlasti u BiH pozvao da zaustave gradnju malih hidroelektrana. DiCaprio, poznat i kao veliki zagovornik zaštite okoliša, čestitao je na svojoj Facebook stranici aktivisticama iz Kruščice na priznanju Goldman Environmental Prize koja se još naziva i ‘zelenim Nobelom’, na svojoj Facebook stranici.

Aktivistice iz Kruščice, mjesta nedaleko Viteza u Srednjoj Bosni, kontinuiranim prosvjedima su uspjele spriječiti izgradnju dviju mini-hidroelektrana. Iako na državnoj razini BiH ima plan masovnih izgradnja mini-hidroelektrana, no Vlada Federacije BiH na čelu s Fadilom Novalićem nije baš pretjerano oduševljena tom idejom. Di Caprio je još prošle jeseni dao javnu podršku premijeru Fadila Novalića, kada je zatražio da “poduzmu pravne mjere za zaštitu rijeka”.

Neumorna borba za spas rijeke

– Čestitam Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana. Suočene su s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama.

Ova velika pobjeda dolazi u vrijeme globalne aktivističke kampanje zabrane novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da sačuvaju 240 posljednjih rijeka u Europi od ulaska u betonske cijevi. Sada je presudno da Vlada Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroelektrana te da revidira sve aktivne dozvole, koje su izdane nelegalno, napisao je na Facebooku DiCaprio.

Copy link
Powered by Social Snap