Pretraga

Foto: Pogledajte kako izgleda najatraktivnije gradilište u Hrvatskoj, radnici imaju top pogled

A- A+

Nakon pripremnih radova koji su uključili raščišćavanje terena i formiranje gradilište, na splitskom Žnjanu upravo su započeli graditeljski poslovi. Duž ogromne parcele uz more radi se kao u mravinjaku. Centralni dio aktualnih zahvata obuhvaća konstrukciju iskopa za veliku podzemnu garažu. Iduće godine u ovo vrijeme ovdje će se nalaziti šetnica, biciklistička stazu i 40 tisuća kvadrata uređenog zelenila.

Žnjan gradilište

Žnjan gradilište | foto: Grad Split

Mjesec dana od početka uređenja Žnjanskog platoa, najvećeg projekta u Splitu u posljednjih 45 godina, radovi sada ulaze u novu fazu, izvještava Grad Split. Izvođač radova, tvrtka Lavčević, započeo je sa širokim iskopima na poziciji garaže, a prethodni su završeni pripremni radovi i čišćenje terena.

– U sklopu pripreme uklonjeni su postojeći moduli i betonski ‘New Jersey’ blokovi, osim onih koji će se koristiti za potrebe gradilišta. Formiran je gradilišni put preko platoa zbog lakše komunikacije s obzirom na veliku površinu, a postavljeno je i kontejnersko naselje za potrebe gradilišta. Ujedno je izvršen obilazak skakaonica na rtovima zbog pripreme bušenja pilota za njihove temelje, kažu iz Grada Splita.

Žnjan gradilište

Žnjan gradilište | foto: Grad Split

Žnjan gradilište

Žnjan gradilište | foto: Grad Split

Radovima na Žnjanu bit će obuhvaćeno ukupno pet faza, dok će se šesta faza, ona koja obuhvaća područje pod koncesijom hotela Split, provoditi zasebno. Radovi pet faza vremenski se preklapaju, a predviđeno vrijeme trajanja radova je 289 dana za sve faze osim za drugu koja uključuje izgradnju podzemne garaže s 530 parkirnih mjesta. Zbog složenosti radova tu rok iznosi 365 dana.

Jednom kada sve bude gotovo, Žnjan će imati dječja igrališta, teniski, odbojkaški, nogometni i košarkaški tereni, teretana, amfiteatar za kulturna i glazbena događanja. Bit će tu i podzemna garaža, parkirališta, šetnica i biciklistička stazu, te približno 40 tisuća kvadrata uređenog zelenila.

Split gradi 8 komunalnih centara, pogledajte ovdje kako će izgledati.

Copy link
Powered by Social Snap