Pretraga

Galerija: Gradilište Jabila kao mravinjak, na 170.000 kvadrata 200 radnika svih struka

A- A+

Ubrzanim tempom gradi se Centar izvrsnosti američke kompanije Jabil u Osijeku koji slovi za mega projekt desetljeća kada su u pitanju inozemna ulaganja u Slavoniju. Na gradilištu je kao u mravinjaku, trenutno približno 200 radnika izvodi armiračke, fasaderske i krovopokrivačke radove na kompleksu, a radi se i na konstrukciji priključnih prometnih površina.

Jabil gradilište

Jabil gradilište | foto: OBŽ

U osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin veliko je gradilište u koje su uprte sve oči istoka Hrvatske. Riječ je o megaprojektu američke kompanije Jabil Inc. koja u predgrađu Osijeka gradi svoj Centar izvrsnosti. Dolazak Jabila za Slavonce znači približno 1.500 novih radnih mjesta, a za građevinsku operativu velik zalogaj.

Već je sada jasno kako je riječ o impresivnom pogonu koji će se protezati na površini od  169.671 četvornih metara. Sam proizvodni pogon biti smješten na 48.000 četvornih metara, a kompleks će obuhvaćati i skladišni prostor, napredne servisno-tehničke sadržaje, urede i druge sadržaje nužne za svakodnevan rad.

Zgrada se polako, ali sigurno podiže iz horizontale, a završetak radova planiran za srpanj 2024. godine. Nadzorni inženjer gradilišta Josip Špoljarić rekao je prilikom obilaska gradilišta kako se plan građenja realizira planiranom dinamikom.

– Ovaj će projekt, nadamo se, biti gotov u 2024. godini. Trenutno izvodimo radove na dovršetku monolitne armirano-betonske konstrukcije, a paralelno s njom montažnu konstrukciju te fasaderske i krovopokrivačke radove. U tijeku su i radovi na prometnim površinama. Nadam se da ćemo stići to sve učiniti u planiranim rokovima te da će svi na kraju biti zadovoljni’, zaključio je Špoljarić i dodao kako se na gradilištu trenutno nalazi oko 200 radnika.

Izdvojeni članak

Veliki projekt prenamjene u Osijeku: Stara zgrada Poljoprivrednog instituta postaje moderni zatvor

Projekt izvodi kompanija Log Expert, specijalizirana za velike proizvodne i logističke projekte, kakve je već uspješno realizirao u Hrvatskoj i Sloveniji. U kontekstu izgradnje valja spomenuti i kako je Jabilov centar u nastajanju projektiran u skladu s najnovijim tehnološkim normama i kriterijima koji su ekološki prihvatljivi i usmjereni ka održivom razvoju. Iz tvrtke ističu kako će sva oprema ugrađena u pogon bit će energetski učinkovita kako bi se minimalizirao sveukupni ugljični otisak kompanije.

Osijek dobiva Gospodarski park od 70.000 kvadrata s poslovnim tornjem vrijedan 115 milijuna eura, pogledajte ovdje sve o projektu.

Copy link
Powered by Social Snap