Pretraga

Građevinarstvo jedan od dva sektora gdje žene imaju veće plaće nego muškarci

A- A+

Prema novim statistikama prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za treće tromjesečje 2021. iznosila je 7 329 kuna za muškarce, a 6 816 kuna za žene. U odnosu na isto razdoblje prethodne godine prosječne neto plaće za muškarce porasle su za 5,4%, a za žene za 5,3%. Najveći porast prosječnih neto plaća za muškarce bio je za 8,9% u djelatnosti Informacije i komunikacije, a za žene za 9,1% u Poslovanju nekretninama.

Bager JCB 18Z-1 | screenshot: YouTube

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome za treće tromjesečje 2021. iznosila je 9 879 kuna za muškarce, a 9 168 kuna za žene. Građevinarstvo je jedan od dva sektora (drugi je Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša) u kojima žene imaju veće plaće nego muškarci. U rujnu ove godine prosječna plaća žena u građevinarstvu iznosila je 6.199 kuna, dok je od muškaraca 5.736 kuna. Razlika između prosječnih plaća iznosi 463 kune. Najveća razlika u plaća ovog tromjesečja bila je u kolovozu kada je plaća žena bila 529 kuna veća od plaće muškaraca.

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Prosječne mjesečne neto plaće građevinara u rujnu dosta porasle

U dva sektora koji su također u našoj sferi, Rudarstvo i vađenje, Poslovanje nekretninama, žene imaju manje plaće. U rudarstvu i vađenju prosječna plaća muškaraca u rujnu je iznosila 7.511 kuna, a plaća žena 7.226 kuna. Najveća prosječna plaća muškaraca bila je u srpnju (7.601) dok je plaća žena bila najviša u kolovozu.  Kod poslovanja nekretnina razlika je još veća. Muškarci su u rujnu imali za 566 kuna veću prosječnu plaću koja je iznosila 6.889 kuna. Najveća plaća muškaraca i žena (6.323) bila u rujnu.

Građevinarstvo jedan od dva sektora gdje žene imaju veće plaće nego muškarci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap