Pretraga

Gradi se najduži viseći cestovni most na svijetu, spajat će dvije autoceste

A- A+

Izuzetno inženjersko postignuće upravo s papira prelazi u stvarnost izgradnjom mosta Zhangjiagang-Jingjiang-Rugao, imena Yangtze River Bridge, po završetku bi trebao povezivati ​​gradove Zhangjiagang, Jingjiang i Rugao u istočnokineskoj pokrajini Jiangsu. Krajem veljače realizacija projekta prošla je kritičnu točku uspješnom konstrukcijom masivnog dijela čeličnog tornja od 718 metričkih tona.

Yangtze River Bridge

Yangtze River Bridge | foto: screen shot You Tube

Povezujući tri grada uključujući Zhangjiagang, Jingjiang i Rugao, Yangtze River most imat će dva raspona plovnih puteva na jugu i sjeveru, tri prilazna raspona na jugu, sredini i sjeveru, te osam traka. Dok projektirana brzina iznosi čak 100 kilometara na sat.

Spoj dvije autoceste

Most će se protezati na ukupno 28 kilometara što će ga činiti najdužim ovoga tipa na svijetu. Glavni dio nadvijat će se nad rijekom Yangtze u dužini od 2.300 metara. Početak će mu biti autocesta Shanghai-Xi’an u Rugaou, a završavat će na autocesti Zhangjiagang Shugang, izvještava etaizhou.gov.cn.

Njegovi dizajneri kažu da ne samo da prikazuje ljudsku genijalnost, već i postavlja nove standarde za inženjersku izvrsnost. Konstrukcija glavnog tornja je u skladu sa strogim zahtjevima. Naime, vertikalnost tornja od 350 metara smije odstupati samo unutar samo 58 milimetara.

Yangtze River Bridge

Yangtze River Bridge | foto: screen shot You Tube

Kao zgrada od 125 katova

Glavni toranj mosta doseže visoku visinu od 350 metara, što je jednako zgradi od 125 katova. Koristi pionirski kombinirani sustav čelične kutije i betonske cijevi, za koji se kaže da predstavlja prvu svjetsku inovaciju.

Štoviše, toranj se sastoji od 30 sekcija i sadrži impresivnih 34.000 tona čelika. Duljina raspona južnog plovnog puta je 2300 metara, što ga čini najdužim rasponom na svijetu. Visina glavnog tornja raspona južnog plovnog puta je 350 metara, a nakon završetka postat će najviši toranj visećeg mosta. Most će biti od velike važnosti za integrirani razvoj u regiji delte rijeke Yangtze.

Copy link
Powered by Social Snap