Pretraga

Još jedan bazen neće dočekati plivače: Deset milijuna eura odnijela voda

A- A+

Projekt izgradnje olimpijskog bazena u Dugopolju kraj Splita neće biti realiziran iako je u njega do sada utrošeno oko deset milijuna eura. Na njegovom mjestu naći će se sportska dvorana.

bazen

Bazen, ilustracija | foto: Unsplash

Trenutačna vlast na mjestu bazena odlučila je napraviti sportsku dvoranu.

U projekt izgradnje olimpijskog bazena u Dugopolju do sada je uloženo deset milijuna eura. Ipak, riječ je o projektu koji nikada neće doživjeti svoju realizaciju. Prema navodima Slobodne Dalmacije, trenutačna vlast na čelu s Pericom Bosančićem (HDZ) odlučila je na istomu mjestu napraviti prenamjenu i podignuti sportsku dvoranu.

Shvatili su da jednostavno više nema smisla ustrajavati na projektu što ga je pokrenula prethodna garnitura, predvođena Zlatkom Ževrnjom, kasnijim splitsko-dalmatinskim županom, a danas jednim od direktora u državnim Hrvatskim vodama, piše Slobodna Dalmacije.

– Svaki projekt treba gledati u dugoročnom kontekstu. Ovdje su u planu bila tri bazena: uz veliki 50-metarski, predviđeni su i onaj za školu plivanja, kao i mali za najmlađe. Ovaj olimpijski pokazao se generatorom najvećih troškova. Napravili smo i kalkulacije i došli do računice da bi samo dva milijuna kuna trebalo godišnje za držati ga u pogonu, rekao je za Slobodnu Dalmaciju načelnik Bosančić.

Izdvojeni članak

Ništa od rekonstrukcije: Osječani ponovno ostaju bez Copacabane

Novi građevinski plan

Prema novom planu gradnje zadržat će se dva manja bazena, a iskoristit će se postojeća infrastruktura, ali tek kada se završi prenamjena prostora. Nova dvorana nastat će uz još jednu dvoranu koja je, kako piše SD, također prenamijenjena jer je po prvotnom projektu tu nekada bilo zamišljeno zatvoreno igralište za tenis.

– Mi smo za tu manju dvoranu iz ITU mehanizma i europskih fondova već osigurali pet milijuna kuna. Ubrzo će početi i radovi i Općina će dobiti jedan multifunkcionalni prostor. Po istom mehanizmu u planu nam je prenamijeniti veliki bazen. Riječ je zapravo od dvije faze istog projekta i ne vidim razloga da nam se ne odobri kao “brownfield” investicija, pogotovo što su Klis, Kaštela i Trogir na isti način dovršavali neke svoje nedovršene projekte – rekao je za Slobodnu načelnik Dugopolja. Prema prvim procjenama za prenamjenu će trebati deset milijuna kuna.

Situaciju s olimpijskim bazenom komentirao je i SDP-ov vijećnik Zvonko Kardum.

– Načelnik Bosančić nas je godinama uvjeravao da će dovršiti veliki bazen, iako smo svi mi znali da je to neizvodivo. Pa meni je Zvonko Bosančić, glavni općinski građevinar, još 2013. rekao da Dugopolje svojim prihodima ne može financirati ni tekuće održavanje, a ne još i dovršetak jednog megalomanskog projekta. Kako to da su tek sada, osam godina poslije, smogli snage to javno izreći, navodi Kardum za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak

Split napokon dobiva natkriveni bazen: Bit će gotov do početka svibnja, ali neke je zbunio jedan detalj na fotografijama

Copy link
Powered by Social Snap