Pretraga

Betonske oaze za uživanje: Od pogleda na najveće bazene svijeta zastaje dah

A- A+

Veliki bazeni postoje otkad je i civilizacije. Nekada bazen nije isključivo bio samo asocijacija na kupanje i odmor. Bazeni različitih kapaciteta i oblika imaju različite namjene. Ako ste nedavno bili u nekom hotelskom kompleksu ili odmaralištu s luksuznim bazenima i čudili se njihovim impozantnim veličinama, zapravo niste vidjeli ništa. Upoznajte najveće bazene za uživanje na svijetu. Neki od njih pune se slatkom, a neki slanom vodom, dok drugi imaju pogled na velike oceane. Najveći se proteže na gotovo 25 hektara površine.

Sharm El Sheikh TheRichest

Sharm El Sheikh | Foto: screenshot TheRichest/YouTube

Najveća betonska prostranstva za kupanje na svijetu, kao što biste i pomislili, dio su luksuznih bungalova, pansiona i hotela. Najčešće za one s dubokim džepovima. S druge strane, zanimljivo je da se većina od pet najvećih bazena na svijetu ne nalazi na nekim tropskim, otočnim destinacijama. Bilo kako bilo, ovakvi su bazeni izvrstan dokaz da njihova izgradnja dovodi pomno arhitektonsko planiranje u direktnu vezu s nastajanjem pravih turističkih meka.

5. Diamante u Cabo San Lucasu (Meksiko)

Ocijenjeno kao jedna od najboljih turističkih destinacija u Meksiku, odmaralište Cabo San Lucas nudi pregršt atrakcija za svoje posjetitelje, a jedna od njih je peti najveći bazen na svijetu. Sa svojih deset hektara, bazen Diamante više nalikuje na neku kristalnu lagunu. Osim što možete plivati, nude se vožnje kajakom, veslanje i jedrenje. S pogledom na Tihi ocean, luksuzno odmaralište smjestilo se na južnom vrhu poluotoka Baja California.

Diamante u Cabo San Lucasu Crytsal Lagoons

Diamante u Cabo San Lucasu | Foto: screenshot Crystal Lagoons/YouTube

Izdvojeni članak

10 najdužih cestovnih tunela na svijetu – Betonske gromade koje probijaju granice i spajaju ljude

4. Poruba – Vřesina (Češka)

Četvrti najveći bazen na svijetu, ujedno je i najveći bazen na otvorenom, a nalazi se u Češkoj. Kupalište Poruba – Vřesina u gradu Ostravi, krije bazen sa slatkom vodom koji se proteže na deset hektara i dizajniran je da izgleda kao jezero. Iako se pri pomisli na najveće svjetske bazene vjerojatno ne biste prvo sjetili ove europske države, Poruba – Vřesina prvi je put otvorena još 1962. godine te nudi brojne sportske i rekreacijske sadržaje.

Poruba - Vřesina Pvl-fly

Poruba – Vřesina | Foto: screenshot Pvl-fly/YouTube

3. Mahasamutr (Tajland)

Posjetitelji Mahasamutra, jednog od najotmjenijih turističkih kompleksa na Tajlandu, mogu vidjeti najveću umjetnu lagunu u Aziji. Bazen impozantnog izgleda i napravljen ljudskom rukom, velik je 17 hektara, odnosno ima površinu od 72 tisuće kvadrata i maksimalnu dubinu od 2,4 metra. Laguna je okružena umjetnom pješčanom plažom i nalazi se u Hua Hinu, u sjevernom dijelu Tajlanda, prenosi poolmagazine.com.

Mahasamutr PACE Development

Mahasamutr | Foto: screenshot PACE Development/YouTube

2. San Alfonso Del Mar (Čile)

Drugi najveći bazen na svijetu napunjen je s više od 66 milijuna litara vode, a površina od 20 hektara ekvivalent je približno devet nogometnih igrališta. Kada je završen 2006. godine, gotovo je još cijelo naredno desetljeće držao titulu najvećeg svjetskog bazena. Uz to, najveći je bazen u Južnoj Americi. Želite li iskusiti ovaj luksuzni raj, morat ćete svratiti u privatno odmaralište San Alfonso Del Mar u grad Algarrobu, oko 100 kilometara zapadno od Santiaga u Čileu.

San Alfonso Del Mar Chile N Thailand Travel

San Alfonso Del Mar | Foto: screenshot Chile N Thailand Travel/YouTube

1. Sharm El Sheikh (Egipat)

Projekt Laguna City Stars vrijedan 5,5 millijardi dolara i dovršen 2015. godine, zapravo drži dvije titule. Onu za najveći i onu za najskuplji bazen na svijetu. Tu je titulu bazen u Sharm El Sheikhu preuzeo čileanskom pandanu u odmaralištu San Alfonso Del Mar sa svojih 23,9 hektara. Okolicu ovog atraktivnog odmarališta čine nepregledna prostranstva pustinje Sinaj. Kako bi se bazen napunio do kraja, potrebno je nekoliko tjedana.

Sharm El Sheikh TheRichest

Sharm El Sheikh | Foto: screenshot TheRichest/YouTube

Ukoliko vas zanima ovakav sadržaj, pogledajte ovdje naš popis deset najdužih mostova na svijetu.

Copy link
Powered by Social Snap