Pretraga

KBC Zagreb: Započela izgradnja Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju

A- A+

Zahuktao se investicijski ciklus u KBC Zagreb. Započeli su radovi na uređenju novog Zavoda za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju koji bi trebali biti završeni u svibnju iduće godine. Također, najavljena je i gradnja nove bolničke zgrade u kojoj će biti ortopedija, radiologija, oftalmologija i drugi odjeli. Riječ je o ulaganju vrijednom 154 milijuna eura.

Za razdoblje od 2016. do 2026., za ulaganja u KBC Zagreb osigurana su sredstva u iznosu od 377 milijuna eura čime je pokrenut investicijski val kakav zagrebački zdravstveni sustav ne pamti. Sredstva za obnovu ‘Rebra’ korištena su iz više izvora – EU fondova, NPOO-a, Fonda solidarnosti, državnog proračuna, zajma Svjetske banke, te donacija građana i tvrtki.

Izdvojeni članak

Specijalna plućna bolnica u Zagrebu biti će obnovljena do travnja 2024., ulaže se 5,3 milijuna eura

U ovome kontekstu, započeli su i radovi na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornih matičnih stanica, koji će omogućiti veći kapacitet za zbrinjavanje bolesnika i prisutnost roditelja uz male pacijente.

Novi prostori trebali bi biti otvoreni u svibnju iduće godine. Zavod će raspolagati s 2.500 četvornih metara, umjesto sadašnjih 700. Dobit će 14 jednokrevetnih soba, četiri dvokrevetne i šest sterilnih jedinica kako bi se osigurala mogućnost cjelodnevnog boravka roditelja uz bolesno dijete, istaknuo je ravnatelj KBC-a Zagreb, Ante Ćorušić na otvaranju radova.

KBC Zagreb – Rebro | MPGI

Također, najavljeni su radovi treće razvojne faze KBC-a Zagreb koja obuhvaća izgradnju nove multifunkcionalne zgrade koju se planira graditi do 2026. Imala bi šest etaža, 132 nova akutna ležaja i nove operacijske sale, patologiju, ortopediju, radiologiju, oftalmologiju, ljekarnu, kuhinju i edukacijski prostor za studente. Izgradit će se i otvorena garaža od oko 31.370 četvornih metara, s hitnim helidromom i pristupnim prometnicama. Cjelokupna Faza III projekta razvoja KBC-a Zagreb ukupno je ‘teška’ 153,9 milijuna eura.

Prvi pacijenti u nove prostore dječje hematologije trebali bi ući koncem svibnja iduće godine. Dok bi nove zgrade Faze III razvoja KBC-a trebale biti gotove do sredine 2026. Ministar zdravstva, VIli Beroš, poručio je da će ova velika infrastrukturna ulaganja pratiti organizacijske i financijske promjene u funkcioniranju zdravstvenog sustava.

Copy link
Powered by Social Snap