Pretraga

Specijalna plućna bolnica u Zagrebu biti će obnovljena do travnja 2024., ulaže se 5,3 milijuna eura

A- A+

U punom je jeku cjelovita obnova Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova. Radi o projektu obnove ukupne vrijednosti 5,2 milijuna eura, koji se financira iz Fonda solidarnosti, NPOO-a i državnog proračuna. Izvođač radova je tvrtka HEDOM.

plućna bolnica Zagreb

plućna bolnica Zagreb | foto: Ministarstvo prostornog uređenja

Objekt Specijalne bolnice za plućne bolesti pretrpio je znatna oštećenja u zagrebačkom potresu na glavnoj i stražnjoj zgradi, a za nosivu konstrukciju utvrđeno je prekoračenje granične nosivosti zidova od obične stare opeke. Izvođač radova je tvrtka HEDOM d.o.o., radovi su započeli u travnju 2023. godine, a očekivani rok završetka je travanj 2024. godine.

S obzirom na to da se radi o zgradi javne namjene koja se koristi za zdravstvene djelatnosti u tijeku je cjelovita obnova konstrukcije objekta – projektirana 4 razina sanacije konstrukcije od potresa. Obnova će osim ojačanja zgrade obuhvati i toplinsku izolaciju vanjskih zidova, radove na elektrotehničkim i strojarskim instalacijama, građevinsko-obrtničke radove unutarnjih prostora te rekonstrukciju sustava odvodnje.

Izdvojeni članak

Obnova zagrebačke katedrale: Moći će podnijeti potrese jačine do šest stupnjeva prema Richteru

Radove su obišli potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić i gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević Govoreći o obnovi Specijalne bolnice u Rockfellerovoj,  gradonačelnik Tomašević je rekao kako će se oko 1,1 milijuna eura za obnovu Specijalne bolnice povući iz Fonda solidarnosti, 2,2 iz NPOO-a, a iz državnog proračuna još 1,2 milijuna eura. Poručio je i da se radi o kompletnoj obnovi.

Ministar Bačić je pak ovom prilikom podsjetio kako je iz Fonda solidarnosti za zagrebački potres odobreno 683 milijuna eura, a s današnjim danom zaprimljeno troškova (realiziranih do 30. lipnja 2023.) u ukupnom iznosu od 944 milijuna eura. Osvrnuo se i na obnovu privatne imovine, istaknuvši da je u Zagrebu trenutno aktivno 115 gradilišta. Među njima se obnavljaju i višestambene zgrade, a u nabavi je 12 projekata zahtjevne obnove u Donjem gradu, rekao je ministar Bačić.

Pogledajte ovdje kako ide obnova KBC-a Sestre milosrdnice, svih šest zgrada bi trebalo biti završeno do kraja 2024. godine

Copy link
Powered by Social Snap