Pretraga

Konačno punjenje Trakošćanskog jezera: Zna se kada će skoro 100 kubika izvađenog mulja zamijeniti voda

A- A+

Nakon brojnih incidenata koji su pratili višegodišnje čišćenje Trakošćanskog jezera, čini se da radovi napokon ulaze u svoju posljednju fazu. Dovršen je najteži dio čišćenja najdubljeg dijela jezera, što je ujedno stvorilo preduvjete za njegovo trajno zapunjavanje. Dio vode će se uskoro krenuti kontrolirano upuštati u jezero, a puni obujam radova očekuje se od jeseni. Dosad je iz njega izvađeno više od 60 tisuća kubnih metara mulja. Projekt izvodi tvrtka Hidroing, a u stopostotnom iznosu od 2,5 milijuna eura, financiraju ga Hrvatske vode iz NPOO-a.

Dvorac Trakošćan / screenshot: YouTube

Od zaglavljivanja strojeva u neočekivano dubokom mulju do blokiranja puteva bagerima. Dramama oko čišćenja najvećeg zagorskog jezera napokon se nazire kraj. Investitor radova najavio je trajno zapunjavanje Trakošćanskog jezera koje bi trebalo krenuti od jeseni.

Naime, izvođač radova, varaždinska tvrtka Hidroing, iz jezera je izvadila više od 60 tisuća kubnih metara mulja, a prijašnji izvođač još 30-ak tisuća, čime su stvoreni uvjeti za postupno zapunjavanje Trakošćanskog jezera. Osim čišćenje samog jezera, obnavljaju se i sve okolne staze i temeljni zidovi koji se oblažu kamenom, izvještava tportal.hr.

– Unatoč ovim kišama koje su najavljene, moći će se nastaviti radovi na razgradnji pristupnih puteva ovdje u najdubljem dijelu jezera i lagano se povlačiti prema višim područjima jezera, gdje isto tako treba uklanjati sediment. Bitno je da ovaj dio koji ćemo napustiti, u njega ćemo već kontrolirano i upuštati dio vode, rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Izdvojeni članak

[FOTO] Dvorac Trakošćan je jedan od najljepših u Hrvatskoj, znate li zašto se tako zove?

Čišćenje Trakošćanskog jezera započelo je 2021. godine. Hrvatske vode s 2,5 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, financiraju cijeli projekt. U međuvremenu su se cijene građevinskih radova povećale pa se ide prema iznosu od 3,5 ili četiri milijuna eura. Žele se zbrinuti sva klizišta.

– Kada sumiramo sve naše radove, 2,5 milijuna eventualne dodatke koje ćemo imati, a vezani su za sanaciju ovih erozija na lijevoj i desnoj obali jezera Trakošćan, svakako u ovome trenutku možemo garantirati da ćemo uštedjeti dva milijuna eura na cijelom ovom projektu, dodao je Đuroković.

Podsjetimo, dugotrajno izvođenje radova na čišćenju Trakošćanskog jezera, praćeno je oblilnim kišama koje su rezultirale zaglavljivanjem strojeva u dubokom mulju. Uz to, bivši izvođač radova iz tvrtke Bagerkop Roberto, nakratko je bagerima blokirao pristupne ceste do jezera jer su Hrvatske vode s njima raskinule ugovor zbog nepoštivanja rokova.

Pogledajte ovdje što se to neobično krije u blizini dvorca na razglednici Trakošćana iz 1950-ih.

Copy link
Powered by Social Snap