Pretraga

Konačno rješenje za most Počitelj, spasit će ga Slovenci, otvorenje pred ljeto

A- A+

Kontroverzni most Počitelj, ali i cijela dionica autoceste na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići bit će puštena u promet prije ljetne sezone. Pukotine koje su na mostu otkrivene sredinom prošle godine trebale bi se sanirati prema rješenju slovenske projektantske kuće Ponting za što se čeka odobrednje kreditora, Europske investicijske banke.

Most Počitelj | Screenshot: Youtube

Most Počitelj | Screenshot: Youtube

Sporni nedostatci na mostu Počitelj između stupova S3 i S4, visine od 92 i 91 metra, uskoro bi trebali biti uklonjeni. Autoceste FBiH su s izvođačem i nadzornikom radova angažirale slovensku projektantsku kuću Ponting koja je dostavila tehničko rješenje, izvještava akta.ba.

– To rješenje je poslano na suglasnost kreditoru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, odnosno Europskoj investicijskoj banci (EIB). Upravo rješenje te projektantske kuće je bilo jedino koje garantira da će most Počitelj, nakon završenih radova, biti u potpunosti tehnički ispravan. Nepravilnost koja je nastala na mostu je greška izvođača, tako da će i troškove otklanjanja nepravilnosti snositi izvođač radova, kažu Autocesta FBiH.

Izdvojeni članak

Popucala donja konstrukcijska ploča 28 milijuna eura vrijednoga mosta na trasi koridora V c

Također, naglasili su da radovi na otklanjanju nedostataka koji će se izvoditi u nadolazećem razdoblju na osnovu dostavljenih tehničkih rješenja ne iziskuju duže razdoblje.

– Osim ovih radova otklanjanja nedostataka, za čiji se početak čeka suglasnost kreditora, trenutno se izvode i završni radovi za potrebe odvodnje, kolničke konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacijskih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije, zaključak je tvrtke.

Izvođač radova na mostu Počitelj je azerbejdžansko-kineski konzorcij Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited i Powerchina Roadbridge Group. Zbog kašnjenja sa završetkom mosta u JP Autoceste FBiH su, podsjetimo, pokrenuli proceduru naplate penala.

Što kažu građevinski stručnjaci o pucanju konstrukcije mosta Počitelj pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap