Pretraga

Konstrukcijski radovi na Stonskom mostu dugačkom 485 metara završit će krajem mjeseca

A- A+

Stonski most koji spaja dva tunela Polakovica (1.242 m) i Supava (1.290 m) u završnoj je fazi. Radi se o prilazu Pelješkom mostu, a projekt nije bio nimalo jednostavan. Most dugačak 485 metara dio je preostalih 7,5 kilometara pristupnih cesta.

most ston

Most ston | foto: screenshot Hrt

Prije završne faze samog postavljanja segmenata, u projektiranu poziciju izgrađeni su stupovi mosta, izvedeni su privremeni oslonci na skelama, te su izgrađeni privremeni nasip i obale za pristanak transportne barže i manipulaciju dizalice za podizanje.

Ivica Tutman iz Hrvatskih cesta kazao je za HRT kako dionica ima tri objekta koja su na uskom prostoru gdje se iz tunela prelazi na most, a nakon toga opet u tunel što svakako otežava rad na ovom projektu. Glavni inženjer gradilišta Ivo Mušura je za isti medij potvrdio kako je do kraja mjeseca planiran završetak svih konstrukcijskih radova.

– Planiramo znači do kraja prvog mjeseca završiti sve konstrukcijske radove iza čega slijedi ugradnja opreme i instalacija na objektima i na trasi. Nakon toga slijedi završna ispitivanja statičke stabilnosti samih konstrukcija, ispitivanje prometne opreme i instalacija, zatim tehnički pregled i puštanje trase u promet, rekao je glavni inženjer Mušura.

Izdvojeni članak

Kasnit će pristupne ceste na Pelješcu: Glavni izvođač radova je grčka tvrtka

Stonski most je samo jedan objekt na obilaznici koja je za ishođenje uporabnih dozvola podijeljena lokacijskom i građevinskim dozvolama u tri faze. Sam most ne predstavlja izdvojenu cjelinu i neće se preuzimati zasebno. Izvođač će predati funkcionalne cjeline ceste u okviru jedne od faza, kako je to predviđeno izdavanjem uporabnih dozvola.

Izvedbenu tehničku dokumentaciju i radove oko Stona izveo je grčki Avax, uz pomoć vlastitih resursa i preko svojih podizvođača. Metalnu rasponsku konstrukciju samog Stonskog mosta izvodi Brodosplit. Na radost tamošnjih mještana i turista, do početka turističke sezone trebala bi u promet biti puštena i posljednja dionica, što će smanjiti gužve u prometu koje su bile učestale u Stonu.

Copy link
Powered by Social Snap