Pretraga

Krenula izgradnja splitske Banke krvi: Pogledajte kako izgleda projekt vrijedan 55 milijuna kuna

A- A+

Regionalni transfuzijski centar Kliničkog bolničkog centra Split ili ‘Banka krvi’ trebao bi do 2023. godine zaživjeti u punom pogonu, a ovaj tjedan krenuli su prvi građevinski radovi. Radi se o dugoočekivanom projektu kojeg financira Europska unija, a kojim će se riješiti problem neadekvatnih uvjeta rada za obavljanje transfuzijske medicine pri KBC Split.

Banka krvi | Foto: KBCSplit.hr

U rujnu je KBC Split izvijestio o izmještanju stanice kisika na Križinama, radovi su trajali dva mjeseca i sada kad su završeni kreće izgradnja samog Regionalnog centra za transfuzijsku medicinu. U sljedećoj godini i pol trebao bi biti izgrađen cijeli kompleks, a koji bi trebao objediniti rad takozvane Banke krvi, s tri lokacije koje trenutno koriste zaposlenici KBC-ove Transfuzije.

Križine | Foto: KBC Split

Naime, na površini predviđenoj za izgradnju nalazi se postojeći sklop od nekoliko prizemnih građevina. Funkcionalnim spajanjem civilne bolnice na lokalitetu Firule i vojne bolnice na lokalitetu Križine u današnji KBC Split, te su građevine tijekom vremena izgubile svoju namjenu te su bile zapuštene i napuštene i vrijedan su prostorni resurs gdje će nastati Banka krvi. Posao je dobila tvrtka “Elektrocentar-Petek” iz Ivanić Grada, a realizacija projekta vrijedna je gotovo 55 milijuna kuna.

Ante Sunara, voditelj Službe za investicije i razvoj (EU projekti) najveće dalmatinske bolnice za Slobodnu Dalmaciju je rekao kako će nova zgrada Banke krvi imati tri etaže: suteren, prizemlje i kat. Građevinska bruto površina iznosi 4641 četvorni metar, a ukupna korisna površina zgrade bit će 3742 kvadrata i pripadajući otvoreni jednostrani parking površine 1069 kvadrata.

Banka krvi | Foto: KBCSplit.hr

Kolni i pješački pristup zgradi projektirani su s produžetka Šoltanske ulice koja je dio postojećeg bolničkog kompleksa na Križinama. Dodatni pješački pristup, dostava i preuzimanje medicinskog materijala i pripravaka predviđen je sa zapadnog nogostupa uz Put Radoševca. Rok izvođenja radova jest 18 mjeseci, te se ishođenje uporabne dozvole očekuje do kraja svibnja 2023. godine.

Povećat će se kapaciteti proizvodnje pripravaka iz krvi

Sunara je rekao i kako su planirani kapaciteti oko 30 tisuća prikupljenih doza pune krvi i krvnih sastojaka godišnje, od čega bi se 40 posto ili 12 tisuća doza prikupilo u samoj ustanovi, dok se 60 posto ili 18 tisuća doza planira prikupiti na terenskim akcijama. Izgradnjom centra povećali bi se dnevni kapaciteti s trenutnih prosječno 60 do 80 doza na 100 do 120 prikupljenih doza krvi i krvnih sastojaka.

Također, povećali bi se kapaciteti proizvodnje pripravaka iz krvi i krvnih sastojaka s današnjih prosječno 180 do 240 na 300 do 360 krvnih pripravaka. Cilj je pružiti visoki standard usluga transfuzijskog liječenja s naglaskom na djelotvornost, sigurnost i kvalitetu.

Izdvojeni članak

U Zagrebu se gradi najveća privatna bolnica Hrvatske, veća od većine javnih

Share via
Copy link
Powered by Social Snap