Pretraga

Nivelir masa: Što je, za što se koristi i koje su joj prednosti?

A- A+

Nivelir masa ili nivelirajuća masa je građevinski materijal koji se koristi za ravnanje podova i drugih površina. Ova masa se zapravo sastoji od pijeska, gipsa, cementa i dodatnih tvari koje joj daju posebnu teksturu. Najčešće se kupuje u obliku praha koji se onda miješa u određenom omjeru s vodom.

Niveliranje poda

Niveliranje poda | Screenshot Youtube B&Q

Nivelir masa, baš kao i svaki materijal ima svoje prednosti, ali i nekoliko mana. Tako će biti idealna za ravnanje podova, ali će nekada biti teško pogoditi prave omjere, a i samo miješanje može predstavljati problem.

Što je nivelir masa?

Nivelir masa je materijal koji se koristi prije stavljanja laminata, parketa, ploča od prirodnog kamena, pločica, tapisona ili pak vinil poda. Ona je zapravo prvi i glavni korak kod postavljanja bilo kojeg poda. Kako se točno koristi ova masa kod postavljanja vinil poda možete pogledati u ovom tekstu.

Ona dakle služi za poravnavanje svih neravnina ili za krpanje rupa na podlozi. Može se koristiti na samo jednom dijelu podu, koji je udubljen, a nekada će je biti potrebno staviti i po cijeloj površini poda. Sve ovisi o tome kako vam pod izgleda i koliko je neravan. Ako postavljate laminat, vinil pod, pločice ili parket na neravan pod, ništa neće sjesti kako treba, pod će loše izgledati i u većini slučajeva neće biti potpuno funkcionalan.

Kako se miješa nivelir masa?

Kod pripreme nivelir mase je važno slijediti upute na ambalaži i pratiti omjere praha i vode. Tako će, na primjer, za količinu od 25 kilograma mase (praha) trebati između 4,5 do 5 litara vode. U ovom se slučaju miješanje odvija posebnim mikserom na niskoj brzini sve dok smjesa ne postane glatka.

Kada se miješa manja količina mase, jednako tako treba paziti na omjere vode i nivelir mase, a miješanje se onda odvija u posudi pomoću lopatice. Masa se nakon toga treba ostaviti dvije minute da odstoji, a onda se ponovno malo promiješa prije korištenja.

Izdvojeni članak

Video: Otkrivamo kako postaviti vinil pod

Korištenje nivelir mase

Nivelir masa se jednostavno koristi. Nakon što je pomiješana s vodom, stavlja se na podlogu. Kod popravaka dijelova poda, stavlja se pomoću lopatice i onda se s tom lopaticom samo razmaže dok pod nije ravan. Ne treba je stavljati obilno, već se stavlja u manjim količinama.

Kada je potrebno izravnati cijeli pod, nivelir masa se malo po malo izlijeva na pod iz kante u kojoj se miješala. Nakon toga se također lopaticom povlači po podu dok pod ne postane ravan. Važno je ne dirati podlogu jednom kada ste izlili nivelir masu i poravnali je.

Kako izgleda priprema i korištenje nivelir mase možete vidjeti u videu ispod:

Prednosti nivelir mase

Nivelir masa se jednostavno priprema. Kupuje se u obliku praha, a prije upotrebe ju je potrebno samo pomiješati s vodom u omjerima koji su navedeni na pakiranju. Osim toga, jednostavno se i nanosi na površinu. Potrebna je samo lopatica, odnosno špahtla kojom će se masa ‘uzeti’ i s kojom će se i razmazati po podu.

Treća je prednost što se posebna vrsta brzosušeće mase na malom dijelu površine može osušiti za otprilike 30 minuta, a onda je pod spreman za daljnje radove. Kod nivelir mase koja se stavlja cijelom površinom i koja nije brzosušeća treba pričekati i do 72 sata prije postavljanja pločica, ili do sedam dana prije postavljanja parketa. Ovu masu može koristiti za radove baš bilo tko jer ne zahtijeva nikakve korake ili upute, samo ju je potrebno razmazati po površini.

Dakle, prednosti nivelir mase su:

  • Jednostavno se koristi i nanosi
  • Ne treba imati poseban alat za nju
  • Brzo se suši
  • Može ju koristiti bilo tko

Ima li nivelir masa nedostatke?

Nivelir masa ima više prednosti nego mana, ali ipak ima nekoliko nedostataka na koje treba obratiti pažnju. Baš kao i prije bilo kojih radova, i prije nanošenja nivelir mase je podove potrebno dobro očistiti i ukloniti svu prašinu, a trebaju biti i vlažni, što je zapravo dodatni posao.

Još jedan nedostatak je njezina priprema. Mora biti dobro pomiješana, biti dobre konzistencije i ne smiju se pojaviti mjehurići zraka. Mnogi ne obraćaju dovoljno pažnje na ovaj korak pa onda nivelir masa namazana na pod ima točkice koje su uzdignute.

Nivelir masa cijena

Cijena nivelir mase će ovisiti o proizvođaču i količini. Tako će cijena za težinu od pet kilograma iznositi oko četiri eura, a za nivelir masu od 20 kilograma će trebati izdvojiti oko 15 eura. Kod kupovine treba obratiti pozornost i na to koja vam masa treba. Odnosno, trebate li onu i za vanjske radove jer je većina masa samo za unutarnje radove. Jednako tako, ako vam se žuri s postavljanjem poda, pazite da uzmete onu brzosušeću.

Dakle, nivelir masa služi za izravnavanje podova prije stavljanja laminata, parketa, vinil podova ili pločica. Važno ju je dobro pripremiti, ali i čekati određeni period da se posuši prije stavljanja poda. Cijena će ovisiti o težini pakiranja, a kod kupovine treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Copy link
Powered by Social Snap