Pretraga

Video: Otkrivamo kako postaviti vinil pod

A- A+

Vinil pod je pod sličan laminatu, ali s mnogo dodatnih prednosti. Vodootporan je, teže će se oštetiti i puno je tiši od laminata. Dolazi u različitim nijansama, a može se staviti u bilo koju prostoriju pa i u kupaonicu ili na stepenice. Donosimo korake kako postaviti vinil pod.

Sivi vinil pod na zlatnoj podlozi

Vinil pod | foto: bauštela.hr

Kao što smo već pisali ovdje, vinil je u posljednje vrijeme vrlo popularan, a to i ne čudi s obzirom na sve prednosti koje ima. Postavljanje ovog poda je isto tako vrlo jednostavno, a mi vam donosimo detaljan vodič kako postaviti vinil pod.

Priprema podloge

Prije svega je važno pripremiti podlogu. Kod postavljanja vinila su važne dvije stvari. Pod mora biti ravan jer će se sve neravnine vidjeti, a druga je da pod mora biti potpuno čist i bez prašine. Zato prvo špahtlom uklonite uzvišene dijelove poda, na primjer kapljice od farbanja, a višak možete ukloniti i brusnim papirom.

S druge strane, udubljenja popunite nivelir masom. Ovo se radi kako se ploče vinila ne bi ulegnule, odnosno spustile, a s vremenom i popucale, odnosno kako dio poda ne bi bio uzdignut. Nakon toga sve dobro pometite, usišite usisavačem i vlažnom krpom obrišite pod kako biste pokupili ostatke prašine. Važno je da se prije postavljanja podloge pod potpuno posuši.

Izdvojeni članak

Vinil pod: Što je, kako se postavlja i zašto je toliko popularan?

Postavljanje izolacije

Idući korak je postavljanje podloge koja se kupuje posebno, a koja zapravo služi kao izolacija i za amortizaciju. Ova podloga je pogodna i za podno grijanje jer osigurava provodljivost topline, a najčešće ima oblik harmonike kako bi se lakše postavila. Jednako tako, višak ove podloge se može jednostavno odrezati skalpelom.

Podloga služi i da mjesta gdje se vinil ploče spajaju ne ulegnu kod hodanja. Potrebno ju je postaviti po cijelom podu, a lijepi se aluminijskom trakom. Podloga može biti od različitih materijala, a pazite da uvijek odaberete kvalitetnu podlogu.

Kako postaviti vinil pod

Nakon što ste postavili podlogu, na red dolazi postavljanje vinila. Vinil pod se najčešće postavlja click sistemom, što znači da se vrlo jednostavno postavlja, bez upotrebe nekih posebnih alata. Ploče se slažu jedna pored druge, a ‘sjele’ su kada čujete click.

U nekim će slučajevima trebati koristiti gumeni čekić kako biste lakše spojili dvije ploče. Kod kutova je potrebno rezati vinil kako bi pravilno mogao opasati zid. Rezanje vinil ploče je vrlo jednostavno, može se rezati skalpelom ili po potrebi malom pilom.

Važno je paziti i na estetiku, odnosno, ako imate vinil kojemu neke ploče imaju nekoliko različitih tekstura ili izgleda, pazite da isti izgled ploče nije jedan pored drugoga. Baš kao i kod laminata, završni korak su lajsne koje moraju pasati uz odabrani pod.

U videu možete vidjeti postupak postavljanja vinil poda:

Copy link
Powered by Social Snap